Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekivala da će stati pred lice pravde

'Šokirana sam Sanaderovim bijegom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Moram reći da sam šokirana Sanaderovim postupkom', rekla je Vesna Pusić, HNS-ova zastupnica i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

Ivo Sanader bio je glavna tema dana, a sve je započelo zahtjevom Državnog odvjetništva za ukidanjem imuniteta Ive Sanadera te njegovim privođenjem zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti.

Pročitajte i ovo Riječki karneval Filmski scenarij Nevjerojatan plan za bijeg iz zatvora u Rijeci: Iskopali tunel, htjeli se izgubiti među maškarama Ilustracija Pune ruke posla za MUP Scene kao iz filma: Krijumčario migrante, pokušao pregaziti policajku, a zatim se dao u bijeg

>> Očekuje se odluka Županijskog suda o određivanju pritvora Sanaderu

>> Ekskluzivno: Sanader ne želi reći gdje se nalazi

Od primitka zahtjeva do njegovog prihvaćanja u Saboru, kojim je Sanader ostao bez imuniteta, prošlo je osam sati, a Ivo Sanader je u međuvremenu napustio zemlju.

Hoće li Bruxelles na ovo gledati blagonaklono?

Blagonaklono ili ne, svakako će to smatrati dosljednjim ponašanjem u borbi protiv korupcije koja je počela nakon promjene premijera u premijerku', rekla je Pusić.

Riječnikom koji se u zadnje vrijeme često koristio, je li on velika  i najveća riba?

Svakako, apsolutno da.

Sanader je negdje u Europi, ne znamo gdje je, napustio je zemlju. Kako tumačite te njegove postupke?

'Moram reći da sam ja šokirana tim postupkom. Bilo je logično očekivati da će doći do DORH-ovog zahtjeva za ukidanjem imuniteta i pritvaranjem zbog opasnosti od bijega, no da će on faktički pobjeći, to nisam očekivala. Cinici možda jesu to očekivali, ali ja sam mislila da će stati pred lice pravde i reći što ima', rekla je Pusić.

Može li Ivo Sanader uopće zatražiti politički azil? Sam je prije nekoiko tjedana rekao da Jadranka Kosor i Vladimir Šeks provode politički progon nad njim.

Mislim da će se Sanader vratiti jer nema kamo otići, rekla je Pusić

'DORH je tražio i dobio odobrenje za njegovo privođenje, pritvaranje i istražni zatvor zbog sumnji vezanih uz korupciju na najvišem nivou, ne zbog bilo kakvog političkog stava ili poteza', rekla je Pusić.

Da li bi bio sulud potez zatražiti azil?

'To je naprosto nemoguće da zatraži azil, on nije politički progonjen. Po mom mišljenju svakome treba garantirati jednako pravo pred sudom. Nećemo špekulirati hoće li biti osuđen ili ne, samo treba stati pred pravosudne organe da se raščisti situacija sa korupcijom na najvišoj razini u Vladi.

Kako i kada će se Ivo Sanader, po Vama, vratiti u Hrvatsku?

Ja mislim da će se on vratiti jer nema kuda otići. Ne znam da li s policijskom pratnjom, ali mislim da će se vratiti.

Koliko je dobro, u političkom kontekstu, da se ovo sada raščisti , da ne uđemo u izbornu godinu s ovim teretom slučaja Sanader i da to postane dio predizborne kampanje?

'Mislim da treba priznati premijerki da je dobro što su otvorili prostor da se počne raščiščavati korupcija na najvišoj razini. Ali, bez obzira na to, to je ipak, ako smijem tako grubo reći, HDZ-ovo maslo i proivod HDZ-ove vlade i HDZ-ovih vlada', rekla je Pusić.

'Miniumum onoga što trebaju učiniti je da ono što su zakuhali da to i raščiste. Ako mi pobijedimo na izborima sigurno je da ćemo raščistiti pitanje korupcije, nema sumnje. Ali ovo je njigh rezultat o minimum da se oni prihvate toga. Ali to što je nešto što bi bilo logično ne znači da će se i dogoditi prema toga činenica da s edogađa je apsolutno pozitivna.

Predsjednik Ivo Josipović je zatražio ostavku ministra Tomislava Karamarka zbog propusta. Da li je Vama normalno da je prošlo osam sati i da mu se dalo prostora da izađe iz zemlje?

'Ne znam dovoljno o toj proceduri, odnosno o tome što se točno dogodilo, kada je otišao, na koji način je saznao. Čini mi se da bi moralo biti moguće da se spriječi bijeg, ali činjenica je da policija ništa ne može raditi dok njemu nije skinut imunitet u Saboru. I bila bi veliak pogreška da se pogriješi u koracima jer svaki ozbiljni odvjetnik to može izbaciti iz sudnice. Ali da je bilo moguće da se u 9:30 sati glasuje o skidanju imuniteta, to je moguće. Ne znam da li bi on u tom slučaju pobjegao u pola devet.

Može li se on sakriti u nekoj europskoj zemlji? On se hvalio svojim vezama među pučanima. Da li je moguće da netko stane u njegovu obranu?

Ne može, to bi bilo apsolutno skandalozno. Zamislite da netko od visokih dužnosnika bilo koje europske zemlje pokuša sakriti nekoga koga traže za ispitivanje zbog korupcije na najvišoj razini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene