Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kasni 4 tjedna

Državnim službenicima sjeo regres, a oni se pobunili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada i sindikati državnih službi u četvrtak su potpisali Dodatak III. Kolektivnom ugovoru (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se sadašnji KU produžuje do potpisivanja novog, a najduže za godinu dana, odnosno do 1. kolovoza iduće godine.

Iz Banskih dvora u četvrtak je prvo stigla obavijest da je Vlada na telefonskoj sjednici prihvatila Nacrt dodatka III. KU za državne službenike i namještenike, da bi iz sindikalnih krugova novinarima potom bilo potvrđeno da su njihovi predstavnici taj dodatak već potpisali.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Stjepan Topolnjak Novi dodatak Postignut dogovor Vlade i sindikata: Rastu plaće, božićnica 300, a uskrsnica 100 eura

Sadašnji KU produžen je do potpisivanja novog, najduže za godinu dana, odnosno do 1. kolovoza iduće godine, a Vlada i sindikati to su potpisali, kako stoji u Dodatku III, "u okolnostima skorog prestanka važenja roka na koji je sklopljen i raspisanih izbora za Hrvatski sabor... kako bi osigurali socijalnu sigurnost zaposlenih u državnim službama do potpisivanja novog kolektivnog ugovora".

Predsjednik Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša je potvrdio kako je riječ o "nekoj vrsti osiguranja", odnosno da su inzistirali na potpisivanju dodatka KU s obzirom na izbore, a kada dođe do formiranja nove vlasti sindikati su spremni odmah početi pregovore o novom KU.

Prema dodatku ugovora, Vlada će najkasnije do nedjelje, 31. srpnja, isplatiti regres za korištenje godišnjeg odmora u visini od 1250 kuna, a ostaje na snazi i odredba o dodatku od 4, 8 i 10 posto za godine radnog staža.

"Za državu je sve ostalo isto u materijalnom smislu, odnosno nikakvih povećanja izdvajanja iz proračuna neće biti potrebna", kazao je Pleša.

Dodatkom III KU-a također je utvrđeno da će, ako za to bude financijskih mogućnosti, Vlada i sindikati državnih službi otvoriti pregovore o mogućnosti isplate nagrade za božićne blagdane za ovu godinu.

Za razliku od sindikata državnih službi, sindikati javnih službi u KU nemaju odredbu o dodatku od 4, 8 i 10 posto za godine radnog staža, a KU im istječe u prosincu.

Preporod o regresu

Iako im je na račune sjeo regres, Sindikat Preporoda se pobunio. 'Unatoč apelu Sindikata Preporod prema Ministarstvu obrazovanja, prosvjete i sporta da se ovogodišnji regres blokiranim radnicima isplati sukladno Pravilniku o porezu na dohodak u gotovini, ovogodišnja isplata regresa prosvjetarima ipak nije mogla proteći bez ružnih repova.Vlada Republike Hrvatske je putem medija neposredno nakon jučerašnje uplate regresa pozvala ovršene radnike da se jave svojim poslodavcima i dogovore način isplate iako je svima bilo jasno da se radi o zakašnjeloj preporuci.

Nakon što se, bez ikakva razloga, s isplatom kasnilo puna četiri tjedna, pri samoj isplati učinjeni su neshvatljivi propusti. Najveće žrtve propusta su učitelji i nastavnici s blokiranim računima jer je njihov regres u iznosu od 1250 kn ovršen.

I dok su se drugdje, napose u državnim službama, prema dojavama s terena, ipak pronašle „rupe u zakonima“, te se regres blokiranim radnicima isplatio u gotovini, prema radnicima u školama se postupilo jednoobrazno, odnosno bez regresa su ostali svi oni s blokiranim računima. Prosvjetne su se vlasti još jednom pokazale krajnje socijalno neosjetljivim. Umjesto da se, dodatnim naporom prosvjetnih vlasti i računovođa u školama, regres izdvojeno gotovinski isplati blokiranim učiteljima i nastavnicima, pribjeglo se najlakšem ali i po blokirane radnike najlošijem rješenju.

Regres, kao uostalom i jubilarna nagrada i božićnica, nisu oporezivi dohodak do određenog iznosa, te bi primitak ovih materijalnih prava trebalo osigurati svima. Ova bi materijalna prava trebala biti tretirana jednako kao i naknada za prijevoz. Na školskim je sindikatima, napose na onima koji zbog brojnog članstva imaju i najveću odgovornost da, kroz iniciranje promjena u Ovršnom zakonu i kroz odredbe kolektivnih ugovora, promijene postojeće neodrživo stanje.

A dok se postojeće stanje ne promijeni, Sindikat Preporod poziva prosvjetne vlasti da, u slučaju iznalaženja za radnike povoljnijeg rješenja u drugim državnim i javnim službama, ulože dodatne napore kako „blokirani“ učitelji i nastavnici ne bi, kada je u pitanju isplata regresa i drugih materijalnih prava, bili u nepovoljnijem položaju od drugih blokiranih radnika', poručuju iz Sindikata. (I.D. / Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene