444824
444824
444824
444824
444824

Državnim službenicima sjeo regres, a oni se pobunili

  • , 28.07.2016., 15:12
  • Autor:
  • komentara

Vlada i sindikati državnih službi u četvrtak su potpisali Dodatak III. Kolektivnom ugovoru (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se sadašnji KU produžuje do potpisivanja novog, a najduže za godinu dana, odnosno do 1. kolovoza iduće godine.

 
 
 
 
Kad će pregovori sa sindikatima? (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Kad će pregovori sa sindikatima? (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Iz Banskih dvora u četvrtak je prvo stigla obavijest da je Vlada na telefonskoj sjednici prihvatila Nacrt dodatka III. KU za državne službenike i namještenike, da bi iz sindikalnih krugova novinarima potom bilo potvrđeno da su njihovi predstavnici taj dodatak već potpisali.

Sadašnji KU produžen je do potpisivanja novog, najduže za godinu dana, odnosno do 1. kolovoza iduće godine, a Vlada i sindikati to su potpisali, kako stoji u Dodatku III, "u okolnostima skorog prestanka važenja roka na koji je sklopljen i raspisanih izbora za Hrvatski sabor... kako bi osigurali socijalnu sigurnost zaposlenih u državnim službama do potpisivanja novog kolektivnog ugovora".

Predsjednik Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša je potvrdio kako je riječ o "nekoj vrsti osiguranja", odnosno da su inzistirali na potpisivanju dodatka KU s obzirom na izbore, a kada dođe do formiranja nove vlasti sindikati su spremni odmah početi pregovore o novom KU.

Prema dodatku ugovora, Vlada će najkasnije do nedjelje, 31. srpnja, isplatiti regres za korištenje godišnjeg odmora u visini od 1250 kuna, a ostaje na snazi i odredba o dodatku od 4, 8 i 10 posto za godine radnog staža.

"Za državu je sve ostalo isto u materijalnom smislu, odnosno nikakvih povećanja izdvajanja iz proračuna neće biti potrebna", kazao je Pleša.

Dodatkom III KU-a također je utvrđeno da će, ako za to bude financijskih mogućnosti, Vlada i sindikati državnih službi otvoriti pregovore o mogućnosti isplate nagrade za božićne blagdane za ovu godinu.

Za razliku od sindikata državnih službi, sindikati javnih službi u KU nemaju odredbu o dodatku od 4, 8 i 10 posto za godine radnog staža, a KU im istječe u prosincu.

Preporod o regresu

Iako im je na račune sjeo regres, Sindikat Preporoda se pobunio. 'Unatoč apelu Sindikata Preporod prema Ministarstvu obrazovanja, prosvjete i sporta da se ovogodišnji regres blokiranim radnicima isplati sukladno Pravilniku o porezu na dohodak u gotovini, ovogodišnja isplata regresa prosvjetarima ipak nije mogla proteći bez ružnih repova.Vlada Republike Hrvatske je putem medija neposredno nakon jučerašnje uplate regresa pozvala ovršene radnike da se jave svojim poslodavcima i dogovore način isplate iako je svima bilo jasno da se radi o zakašnjeloj preporuci.

Nakon što se, bez ikakva razloga, s isplatom kasnilo puna četiri tjedna, pri samoj isplati učinjeni su neshvatljivi propusti. Najveće žrtve propusta su učitelji i nastavnici s blokiranim računima jer je njihov regres u iznosu od 1250 kn ovršen.

I dok su se drugdje, napose u državnim službama, prema dojavama s terena, ipak pronašle „rupe u zakonima“, te se regres blokiranim radnicima isplatio u gotovini, prema radnicima u školama se postupilo jednoobrazno, odnosno bez regresa su ostali svi oni s blokiranim računima. Prosvjetne su se vlasti još jednom pokazale krajnje socijalno neosjetljivim. Umjesto da se, dodatnim naporom prosvjetnih vlasti i računovođa u školama, regres izdvojeno gotovinski isplati blokiranim učiteljima i nastavnicima, pribjeglo se najlakšem ali i po blokirane radnike najlošijem rješenju.

Regres, kao uostalom i jubilarna nagrada i božićnica, nisu oporezivi dohodak do određenog iznosa, te bi primitak ovih materijalnih prava trebalo osigurati svima. Ova bi materijalna prava trebala biti tretirana jednako kao i naknada za prijevoz. Na školskim je sindikatima, napose na onima koji zbog brojnog članstva imaju i najveću odgovornost da, kroz iniciranje promjena u Ovršnom zakonu i kroz odredbe kolektivnih ugovora, promijene postojeće neodrživo stanje.

A dok se postojeće stanje ne promijeni, Sindikat Preporod poziva prosvjetne vlasti da, u slučaju iznalaženja za radnike povoljnijeg rješenja u drugim državnim i javnim službama, ulože dodatne napore kako „blokirani“ učitelji i nastavnici ne bi, kada je u pitanju isplata regresa i drugih materijalnih prava, bili u nepovoljnijem položaju od drugih blokiranih radnika', poručuju iz Sindikata. (I.D. / Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se