Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sredstva nisu planirana, ali...

PRIJETNJE SINDIKATA URODILE PLODOM Pretakanjem novca naći će se 300 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sredstva za regres nisu planirana proračunom, ali...

Prijetnje sindikata tužbama uoči predizborne kampanje urodile su plodom. Iako to nije bilo predviđeno proračunom, Vlada je pronašla novac za isplatu regresa javnim i državnim službenicima. Novac bi uskoro trebao biti isplaćen, iako je prema kolektivnim ugovorima to već trebalo biti učinjeno. Sindikati zasad povlače najavljene tužbe, ali ako novac ne sjedne do kraja ovog mjeseca, neće odustati od pravne bitke.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

Regresa će ipak biti! Nakon što su sindikati zaprijetili tužbama, Vlada je odlučila ispoštovati prava službenika garantirana kolektivnim ugovorom.

'Mislim da se ne trebaju ljudi koji su zaposleni u državnim i javnim službama bojati za svoja prava. Republika Hrvatska odnosno Vlada RH će svoj dio ispoštivati', poručio je tehnički potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

Sredstva za regres nisu planirana proračunom. Ipak, oko 300 milijuna kuna za oko 240 tisuća javnih i državnih službenika naći će se pretakanjem novca iz jednog ministarstva u drugo.

'Sigurno nama namjera kao vladi nije da se potežu i povlače bilo kakve sudske tužbe, jer je naša prošlost pokazala da se upravo na tim osnovama iz državnog proračuna novcem poreznih obveznika saniraju preveliki državni troškovi, kamate, zaostaci i ostalo', rekao je tehnički ministar financija Zdravko Marić.

Podsjetimo, učitelji, medicinske sestre i socijalni radnici regres nisu dobivali posljednje dvije godine. Milanovićeva Vlada stopirala ga je Zakonom o uskrati. Ova Vlada, takav zakon propustila je donijeti.

'Samo su dva načina bila za izać iz ove situacije, jeftiniji i skuplji. Vlada je ipak odlučila da se isplati tih 1250 kuna i to je najjeftinije za državni proračun', objašnjava Željko Stipić iz Sindikata Preporod.

'Do sada je u sindikat pristiglo oko 2000 potpisanih punomoći, i ukoliko isplata ne bude do kraja ovog mjeseca, mi ćemo pokrenuti tužbu', kaže Jadra nka Ivezić iz Sindikata u djelatnosti socijalne skrbi.

Jedna od onih koje čekaju svoj novac je i učiteljica Sanja. U 15 godina rada u školi, kaže, regres nije dobila - niti jednom.

'Čula sam da postoje neka obećanja naših političkih struktura, ali ja vjerujem u dobre ljude. A politika nas je uvijek do sad iznevjerila', kaže Sanja Mililoža.

Otvoreno pitanje između sindikata i Vlade ostaje ono oko povećanja osnovice plaća od 6 posto za državne službenike. Problem koji će na stolu dočekati novu garnituru na Markovom trgu.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene