442533
442533
442533
442533
442533

PRIJETNJE SINDIKATA URODILE PLODOM Pretakanjem novca naći će se 300 milijuna kuna

  • , 06.07.2016., 20:33
  • Autor:
  • komentara

Sredstva za regres nisu planirana proračunom, ali...

 
 
 
 
Vlada će isplatiti regres (Video: Dnevnik Nove TV)
Vlada će isplatiti regres (Video: Dnevnik Nove TV)

Prijetnje sindikata tužbama uoči predizborne kampanje urodile su plodom. Iako to nije bilo predviđeno proračunom, Vlada je pronašla novac za isplatu regresa javnim i državnim službenicima. Novac bi uskoro trebao biti isplaćen, iako je prema kolektivnim ugovorima to već trebalo biti učinjeno. Sindikati zasad povlače najavljene tužbe, ali ako novac ne sjedne do kraja ovog mjeseca, neće odustati od pravne bitke.

Regresa će ipak biti! Nakon što su sindikati zaprijetili tužbama, Vlada je odlučila ispoštovati prava službenika garantirana kolektivnim ugovorom.

'Mislim da se ne trebaju ljudi koji su zaposleni u državnim i javnim službama bojati za svoja prava. Republika Hrvatska odnosno Vlada RH će svoj dio ispoštivati', poručio je tehnički potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

Sredstva za regres nisu planirana proračunom. Ipak, oko 300 milijuna kuna za oko 240 tisuća javnih i državnih službenika naći će se pretakanjem novca iz jednog ministarstva u drugo.

'Sigurno nama namjera kao vladi nije da se potežu i povlače bilo kakve sudske tužbe, jer je naša prošlost pokazala da se upravo na tim osnovama iz državnog proračuna novcem poreznih obveznika saniraju preveliki državni troškovi, kamate, zaostaci i ostalo', rekao je tehnički ministar financija Zdravko Marić.

Podsjetimo, učitelji, medicinske sestre i socijalni radnici regres nisu dobivali posljednje dvije godine. Milanovićeva Vlada stopirala ga je Zakonom o uskrati. Ova Vlada, takav zakon propustila je donijeti.

'Samo su dva načina bila za izać iz ove situacije, jeftiniji i skuplji. Vlada je ipak odlučila da se isplati tih 1250 kuna i to je najjeftinije za državni proračun', objašnjava Željko Stipić iz Sindikata Preporod.

'Do sada je u sindikat pristiglo oko 2000 potpisanih punomoći, i ukoliko isplata ne bude do kraja ovog mjeseca, mi ćemo pokrenuti tužbu', kaže Jadra nka Ivezić iz Sindikata u djelatnosti socijalne skrbi.

Jedna od onih koje čekaju svoj novac je i učiteljica Sanja. U 15 godina rada u školi, kaže, regres nije dobila - niti jednom.

'Čula sam da postoje neka obećanja naših političkih struktura, ali ja vjerujem u dobre ljude. A politika nas je uvijek do sad iznevjerila', kaže Sanja Mililoža.

Otvoreno pitanje između sindikata i Vlade ostaje ono oko povećanja osnovice plaća od 6 posto za državne službenike. Problem koji će na stolu dočekati novu garnituru na Markovom trgu.


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se