Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Netko mora platiti...

Vlada i dalje ne daje odgovor: Tko će na kraju platiti skuplji plin, ako ne građani?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je odlučila da plin neće poskupjeti, ali još ne govori tko će i koliko platiti tu odluku. Besplatnog ručka nema pa netko mora snositi trošak. Stručnjaci i oporba ističu - najviše će izgubiti HEP i Plinacro. Pitanje je samo - koliko će im pasti zarada.

Građanima računi za plin ipak neće izvući više novca iz novčanika, ali će vladina odluka izvući novac iz HEP-ove blagajne, kažu u sindikatu.

Pročitajte i ovo Plinska peć čeka nas lančana reakcija? Drastično poskupljuje plin: "To i nije tako veliko povećanje ako znamo da se cijena plina na tržištu povećala i do 250 posto" Slika nije dostupna Treba stabilizirati uvjete Ćorić o poskupljenju struje i plina: ''Ne postoji apsolutna sigurnost da do toga neće doći, ali...''

"Netko mora snositi razliku između prodajne i nabavne cijene. Za pretpostaviti je da će to u jednom velikom dijelu biti HEP. Tu razliku ćete vjerojatno snositi i vi i ja kroz svoje uplatnice za električnu energiju kako bi HEP ostao u ukupnoj bilanci pozitivan", tvrdi Dubravko Čorak, predsjednik Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata.

Iz SDP-a poručuju kako nema besplatnog ručka.

"Uvijek to netko mora platiti. U ovom trenutku to plaćaju tvrtke koje su u cijelom tom lancu opskrbe plinom", ističe i saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić.

U HEP-u još ne govore koliki će im biti gubici zbog razlike u cijeni, jer im u petak završava natječaj za nabavu plina za ovu i sljedeću godinu.

Energetski stručnjak Ivica Jakić ističe da su cijene plina na tržištu takve da HEP ne bi trebao imati velike godišnje gubitke od 200 milijuna kuna koji se spominju u javnosti.

"Ja mislim da je to cifra malo prevelika. Ako pogledamo ukupnu potrošnju plina u Hrvatskoj koliko otpada na kućanstva, govorimo samo o tom dijelu regulirane cijene. Tako da računam da će HEP manje zaraditi, ali neće doći u pitanje njegova likvidnost", smatra Jakić.

Postoji mogućnost da Vlada s Inom dogovori da Ina proda HEP-u plin po nižoj cijeni od tržišne, ističe predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

"Može raditi ako dobiju kompenzacijske mjere od Vlade. I ako to Vlada učini onda je pitanje koliko će koštati te kompenzacijske mjere. Može to koštati više nego što je Ina ustuknula na cijeni plina", kaže Vrdoljak.

Iz Ine to nisu htjeli komentirati, a Ministarstvo energetike tvrdi da to nije Vladin plan.

"Vlada i Ministarstvo ne pregovaraju s Inom. S predstavnicima Ine smo razgovarali, kao i sa svim ostalim sudionicima", stoji u priopćenju ministarstva.

Na gubitku će biti i Plinacro. Iz tvrtke su rekli kako još čekaju da im HERA odredi novu cijenu distribucije plina. Tada će se znati koliko će oni manje zaraditi zbog vladine odluke.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene