Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Valja pripaziti

VIDEO Žena kupila srdele, a kad je došla kući i otvorila ih - šokirala se: "Nešto se miče"...

Aktualno Galerija Paraziti u ribi Paraziti u ribi Foto: Youtube Parazit Parazit Foto: DNEVNIK.hr Riba - 3 Riba - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Riba - 2 Riba - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Riba - 1 Galerija 1/5 >>
U vrijeme svinjske kuge, mnogi možda razmišljaju o lakšoj mediteranskoj prehrani. Ali s mora, točnije iz Splita - stiže snimka srdele u čijoj su utrobi pronađeni paraziti nalik crvima. Riječ je o parazitu koji može biti zdravstveno opasan u sve popularnijim jelima od sirove ribe.

Splićani su na ribarnici kupili srdele, a kad su ih krenuli čistiti doživjeli su neugodan šok. U utrobi ribe vidjeli su da se nešto miče. U gotovo svakoj od riba nalazile su se veće količine parazita anisakisa koji živi u želucu i jetri ribe.

"To je nemoguće, ja san danas očistio15 kila srdele, nisam našao ništa u njima", kaže Ivo za Dnevnik Nove TV.

Ali poznavatelji kažu, nije to ništa neobično.

"To je prirodni nametnik plave ribe. Ali 13 godina sam tu na peškariji, nisam ga vidjela u srdelama , bude ga u inćunu, lokardi, molu", pojašnjava prodavačica Kristina.

Splićani generalno vjeruju da jedu zdravu ribu. Da to bude tako brinu veterinarski inspektori koji redovito obilaze ribarnicu pa se srdela i druga riba nađu pod mikroskopom u laboratoriju.

Parazita bude u crijevima. Kada se utroba izvadi riba bi trebala biti dobra. Ali ako se riba drži dugo neočišćena i nije na ledu, paraziti mogu ući u tijelo ribe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prava životinja Seks-skandal s dupinom: "Ponekad bi me zakačio svojim penisom za nogu ili ruku – sve je to bilo savršeno normalno"

Pročitajte i ovo Ilustracija pokrenuta interna istraga Isplivali novi slučajevi seksualnog zlostavljanja u Crkvi: "Druge eventualne žrtve neka sve prijave biskupiji"

"To je ta infektivna ličinka Anisakis parazita", kaže Diana Nonković sa Zavoda za javno zdravstvo Split.

Ribu je najbolje dobro kuhati ili peći, termička obrada uništava parazit. Ali sada su popularni marinirani fileti, carpacio, sushi.. sirova riba začinjena samo limunovim sokom, octom i slično. A to nosi rizik.

"Pa smo imali slučaj kod jednog dječaka, simptomi su bili sa sumnjom na slijepio crijevo, a pokazala se infekcija parazitom anisakisom", prisjetila se Nonković i dodala da su najčešći simptomi bolovi u trbuhu, mučnina

Valja se nadati da je većina ribe ipak zdrava. Treba je dobro je razgledati, termički obraditi i - uživati u jelu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene