Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani očajni

VIDEO Nekome je to samo gašenje rafinerije, a njima izgubljena nada za bolje sutra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sisku se više ne prerađuje nafta! Do daljnjeg Ina tamo prestaje s radom. U idućim danima pogoni će se jedan po jedan gasiti. Oko 800 radnika strahuje da je riječ o tihom pokušaju trajnog zaustavljanja proizvodnje u Sisku.

Nafte za preradu u Sisku više nema, a nema ni plana kada će je opet biti. 'Potpuno neuobičajna je činjenica da u planovima za 2015. godinu nema naznačene niti količinske prerade, niti investicija niti investicijskog održavanja, dakle, ni kapitalnih investicija, ni investicijskog održavanja, što je potpuno neuobičajno i nije se do sada nikada dogodilo', smatra Maja Rilović, članica NO Ine i predsjednica sindikata INAŠ.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Osuo paljbu Milanović ponovno žestoko udario po Plenkoviću i HDZ-u: "Još nije odgovorio kako je nestalo 139 milijuna eura iz Ine" Slika nije dostupna Siščani uznemireni MOL ne planira opskrbu Hrvatske iz Mađarske i Slovačke; Ina nije donijela odluku o zatvaranju rafinerije

U Ini se pravdaju situacijom na tržištu koja kažu nije pogodna za rafinerijsko poslovanje. 'Ponovno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Sisak ostaje ovisno o vanjskom okruženju...U međuvremenu će proizvodnja biti koncentrirana u konkurentnijoj riječkoj rafineriji...', kažu u Ini.

Za tjedan dana zaustavlja se proizvodnja u sisačkoj rafineriji!

Dva najveća vlasnika Ine - Vlada i MOL i dalje su na suprotstavljenim stranama. MOL bi hrvatske rafinerije, a posebno sisačku, rado zatvorio jer nisu konkurentne. 'Naše mišljenje o ININOM rafinerijskom poslovanju je jasno i ostaje nepromijenjeno', ističu u MOL-u.

U Vladi žele da sisačka rafinerija nastavi s radom još nekoliko godina dok se ne završi modernizacija riječke. 'Svojim postupcima, uključujući i pokrenute arbitraže, hrvatska Vlada pokušava osigurati, između ostaloga, i zadržavanje i razvoj rafinerijske djelatnosti u Ini', kažu u Vladi.

Pomaka u pregovorima dioničara još nema, a samim time niti strategije oko budućnosti sisačke rafinerije. Radnicima nitko ništa ne govori. Do mirovine, koju je zaradio u ovim postrojenjima, Gorana Markovića ne dijeli ni deset godina.

'Kad pogledam da nakon 30 godina radnog staža razmišljem da li ću imati egzistenciju za sebe i obitelj, to me deprimira, to je strašno i za pomisliti', kaže Goran. Slično razmišlja i oko 800 njegovih kolega.

Nekad je Sisak bio najjači industrijski grad. Velike su tvrtke u krizi zatvorene. Sve teže opstaju i mali obrtnici. Za budućnost Siska strahuju i njegovi stanovnici. Njih više od šest tisuća danas nema posao. Dođe li do gašenja rafinerije, na burzu bi mogli ne samo radnici, već i njihovi kooperanti pa je ugrožena egzistencija puno većeg broja ljudi.

Optimizam je teško pronaći i među Siščanima. Uz sve to, stižu im i veći računi za vodu. Za prosječno kućanstvo to znači od 12 do 30 kuna više na mjesec. SDP-ova gradonačelnica novo poskupljenje brani.

'Mi smo se odlučili da nećemo povećavati prirez, nismo povećali komunalnu naknadu, a povećanje vode je došlo zbog projekta pročistača voda, koji je potpisao još prošli gradonačelnik 2010. godini', ističe gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Oni koji su bez posla teško prihvaćaju bilo kakvo opravdanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene