Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stagnacija

Neizvjesna budućnost Ine dovodi u pitanje radna mjesta: Radnici sve zabrinutiji, pomaka po pitanju otkupa nema

INA radnik (Foto: Dnevnik.hr)
INA radnik (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija INA radnik (Foto: Dnevnik.hr) INA radnik (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Predsjednica sindikata maftnog građevinarstva Jasna Pipunić (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednica sindikata maftnog građevinarstva Jasna Pipunić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Premijer Plenković na naftnom gradilištu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Vruć krumpir za pregovaračkim stolom dvojice premijera jest slučaj Ina – MOL. Politički, gospodarski, pravosudni i arbitražni problem mađarsko-hrvatskog suvlasništva u toj kompaniji nikako da se raspetlja. Kao hladan tuš Mađarima stigla je i vijest da šefa MOL-a Zsolta Hernadija Interpol vraća na crvenu tjeralicu, a hrvatski je plan reotkupa Ine pod upitnikom.

Neizvjesna budućnost Ine zabrinjava radnike. 

"Tržište nikoga ne čeka, ako imate dva suvlasnika koji se gledaju preko nišana i ne mogu se dogovoriti o budućnosti kompanije, onda naravno da dovode u pitanje radna mjesta svih radnika", rekla je Jasna Pipunić

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne smije iz zemlje MOL: Hernadi ne može iz Mađarske, ali vodit će MOL Slika nije dostupna Banski dvori bez komentara Mađarska vlada MOL-u naložila da razmotri prodaju dionica Ine

Od Vlade su zatražili sastanak i odgovore.

"Mi nemamo još odluku o izgradnji postrojenja za obradu teških ostataka u Rijeci, time Ina gubi nekakvih 300 milijuna kuna godišnje, nemamo nikakve odluke o budućnosti rafinerijske prerade, o istraživanju i proizvodnji nafte i plina, a to su zapravo jedini načini da se očuvaju radna mjesta", objašnjava Pipunić. 

Da treba hitno krenuti u novu proizvodnju nafte jer će se inače izgubiti smisao sisačke rafinerije, poručuje Ivan Vrdoljak. Predugo se, kaže, čeka investicija u Rijeci.

"Investicija u Rijeci je u vrijednosti dva pelješka mosta. To je velika stvar da se dogodi i za Inu, i za RH, i za zaposlenost, i industrijsku proizvodnju, i sve", kaže Vrdoljak. 

Još za pretprošli Božić premijer je obećao vratiti Inu u hrvatske ruke.

"Mi očekujemo da će cijeli ovaj proces trajati otprilike godinu dana. Vjerujem da je to razuman rok", kratko je rekao Andrej Plenković.

Investicijskog savjetnika teškog 8 milijuna eura odabrali su, ali zapelo je sa sklapanjem ugovora. U Vladi detalje ne otkrivaju. Mađari su pokazali spremnost za razgovore, no kamen spoticanja je Zsolt Hernadi.

Šef MOL-a ne smije iz države, Interpol je obnovio crvenu tjeralicu jer ga traži hrvatsko pravosuđe. Ni MOL ni mađarska vlada na naš upit ne odgovaraju.

"Mislim da će se rasprava u velikoj mjeri oko toga voditi, iako ja to stavljam u područje pravnog pitanja prije svega, gdje se zapravo Vlada i država ne bi trebali na ni jedan način miješati", rekao je Branko Grčić. 

Tomislav Panenić podsjeća na mađarski stav da se odustane od progona Hernadija. Sumnja da su spremni izaći iz Ine.

"Ja nisam vidio u stvarnosti da oni uopće postupaju, upravljaju kompanijom kao da žele to prodati. Čak možemo reći da su oni nabildali financijske pokazatelje, da je to kompanija koja izražava pozitivne financijske rezultate i time otežavaju namjeru koju je za Božić izrekao naš premijer", kazao je Tomislav Paninić. 

Teret u odnosima dviju država su i arbitraže. Onu u Švicarskoj Hrvatska je izgubila, crne su prognoze i dok se čeka kako će završiti arbitražni postupak u Washingtonu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene