Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Večeras u 21:50 u Provjerenom

VIDEO: S lažnom invalidskom dozvolom parkirali pored prometnog redara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravo na kretanje je ljudsko pravo. Nešto što se ne smije nikome oteti. Zašto onda otimamo nešto toliko banalno, kao što je mjesto za parkiranje?

Teškom mukom izlazeći samostalno iz automobila Ante Raos, ilustrirao je ekipi Provjerenog sve muke koje prolazi osoba poput njega, odvaži li se uputiti u grad i obaviti najbanalnije radnje poput plaćanja računa, ili odlaska u trgovinu. Ante je 100-postotni invalid, ali to je muka s kojom se davno saživio. Ono što ga sada ljuti jest tretman mjesta za parking namijenjen osobama s invaliditetom. Njihova loša izvedba i potpuna nefunkcionalnost, razlog su da, primjerice, izbjegava uporabu kolica, što više može.

Pročitajte i ovo Provjereno - problem nedostatka liječnika - 6 večeras u Provjerenom Patila u agoniji sa slomljenim kukom, jer nije bilo liječnika da je pregleda! Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama"

'Drage moje štake', reći će simpatični član Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije, koji već godinama pokušava ukazati nadležnima na problem neadekvatnih i nedovoljnih parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Tko se zaista parkira?

'Drage moje štake' Ekipa Provjerenog odlučila je provjeriti je li moguće zlorabiti takva parkirna mjesta, na što nam je Ante ukazao. Zajedno s njim upustili su se u inspekciju splitskim, a zatim i zagrebačkim ulicama, istražiti tko se zaista parkira na parkirnim mjestima za osobe s invaliditetom. Ante tvrdi kako ih invalidi sigurno ne koriste s obzirom na njihovu lošu izvedbu.

Kako bi se uvjerila u to i ekipa Provjerenog je kopirala kartu pristupačnosti za osobe s invaliditetom i provela cijeli dan u centru Zagreba, besplatno se parkirajući.

Karta pristupačnosti

Karta pristupačnosti, kako je u zakonu nazvana karta za parkiranje za osobe s invaliditetom, istaknuta je s unutarnje strane automobila. Nepostojanje identifikacijskih podataka s njezine prednje strane omogućilo im je da kopijom karte koju im je za potrebe priloga posudio Ante, cijeli dan zauzimaju ionako premali broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom.
Prometni redar, u strogom centru Zagreba, nekoliko je puta prošao pokraj njihovog automobila sa lažnom invalidskom dozvolom za parking.

>> 'Naš je sustav prema invalidima potpuno nepravedan'

Je li ekipa Provjerenog 'zaradila' kaznu za parkiranje, i što su sve otkrili tijekom obilaska mjesta za parkiranje osoba s invaliditetom, pogledajte večeras u 21.50 u Provjerenom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene