Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukidanje privilegija

'Naš je sustav prema invalidima potpuno nepravedan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukoliko mogu samostalno funkcionirati točnije ako im za to ne treba tuđa pomoć viša od sat i pol dnevno, i civilni i vojni invalidi izgubit će svoj status.

Protekli četvrtak Vlada je prihvatila probnu primjenu jedinstvene liste funkcionalnih sposobnosti prema kojoj će jedinstveno tijelo vještačiti invalidnost na novi, međunarodno priznat način, piše Večernji list. Tako će se umjesto dosadašnjeg određivanja invalidnosti prema dijagnozi, to od sada raditi prema sedam kategorija koje će ovisiti o količini tuđe pomoći koja je pojedincu potrebna.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Odluku donio Turudić Hermanovoj majci sud promijenio kaznu: Zbog afere s invalidskim mirovinama neće služiti zatvorsku kaznu, već samo uvjetnu Slika nije dostupna Turizam za socijalno osjetljive Gluhe osobe u Hrvatskoj dobile prvog turističkog vodiča

>> Invalidi plaćaju cestarinu zbog spore administracije

Osobe koje su status stekle na temelju krive kičme te iako samostalno funkcioniraju, primaju novčanu naknadu te imaju besplatno parkiranje autoceste i trajekte, najkasnije do 2012. moći će se pozdraviti sa svojim statusom, piše Večernji list.  Osba koja ne treba tuđu pomoć 50 i više sati tjedno nije invalid već osoba s kroničnom bolesti ili tjelesnim oštećenjem.

Vesna Budak, predsjednica Udruge roditelja djece s posebnim potrebama 'Život-puž' kaže kako ideja nove kategorizacije invalidnosti nije loša, samo naglašava da je skeptična u njezinoj provedbi.

'Mora se uvesti red, jer situacija ne može biti gora nego što jest. Kod nas su potpuno izjednačeni 30-postotni, 50-postotni ili 100-postotni invalidi. Država nema novca da sve podrži na jednak način tako da sada osoba s težim i lakšim invaliditetom primaju istu podršku', kaže. Ističe kako nigdje nema idealnog sustava no naglašava kako je naš trenutni sustav prema ljudima s invaliditetom potpuno nepravedan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene