Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije nove loše fronte

Prva simulacija leta Cessne neuspješna, počela druga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Simulacija Cessnina leta sa sjeverne strane Velebita nije dala konkretne rezultate. Spasioci zbog toga šire zonu potrage i sjeverno i južno od prijašnjeg fokusa traganja, a helikopter koji će izvesti simulaciju leta Cessne s južne strane Velebita već je krenuo.

Nakon prve nespješne simulacije leta nestalog zrakoplova, spasioci su zaključili da je snijeg prekrio tragove ili se Cessna srušila van zone dosadašnje pretrage. Danas je peti dan potrage za nestalom Cessnom i posadom na Velebitu, a od jutros je na terenu 150 pripadnika policije, specijalne Vojne policije i HGSS-a.

Pročitajte i ovo Pad helikoptera u Norveškoj Tragedija u Norveškoj Tijekom misije potrage i spašavanja srušio se helikopter: Jedna osoba poginula, petero ozlijeđeno Slika nije dostupna Pad aviona Velika potraga na Velebitu, u Cessni su bile četiri osobe

Tvrtka čiji su djelatnici neki od nestalih pilota iz Cessne, sami su ponudili svoje usluge. Oni će specijalnim kamerama besplatno snimiti fotografije iz zraka na mikrolokaciji na kojoj se sumnja da je nestao zrakoplov.

Određena je mikrolokacija na kojoj spasioci pretpostavljaju da se Cessna srušila, a stalnim kontaktma s meteorolozima pokušava se doznati mikroklima na tom području. Postoje indicije da se na fotografijama danas snimljenim iz zraka vidi trup aviona. Fotografije se trenutno nalaze na detaljnoj obradi,a vrlo je lako moguće da se radi samo o sjeni stabala.

Iako se pretpostavlja da je Cessna pala na sjevernoj strani Velebita, na kojem su predijelu pronađeni i papiri, spasioci ne žele isključiti mogućnost da je avion ipak s južne strane te da je papire odnio vjetar, tako da se traga s obje strane Velebita. Na sjevernom dijelu pretragu vrše pripadnici specijalne policije, stručnjaci za razminiravanje i elitne voje postrojbe, dok južnu stranu pretražuje GSS.

Helikopter HRZ-a uspio je jutros jednom preletjeti Velebit, a iako puše jak vjetar nadaju se kako će danas moći nekoliko puta sistemski preletjeti planinu. Noćas je na području Velebita pala veća količina snijega pa spasioci strahuju od prekrivanja tragova.

Jučer su na poziciji ispod Vaganskog vrha, na nadmorskoj visini od 1250 metara, pronađeni papiri koji predstavljaju upute za korištenje pilotskih slušalica, što su prvi pronađeni tragovi zrakoplova koji je sa četiri člana posade nestao u prošli četvrtak.

>> Zrakoplov naglo promijenio visinu i udario u vrh Velebita?!

>> VIDEO: Plan leta nestalog zrakoplova pronađen na minski sumnjivom području

Neven Zrilić, pročelnik GSS-a stanice Zadar kaže da su papiri pronađeni 300 metara u promjeru Vaganskog vrha. 'Jučer smo krenuli u 6 ujutro s pozicije Bunovac, s ličke strane, s namjerom prolaska minirane staze koju smo već nekoliko puta prošli i koju poznajemo. Loši su vremenski uvjeti i da smo 15 minuta kasnije prošli tim dijelom snijeg bi prekrio papire i ne bi ih vidjeli', rekao je Zrilić. Na upit koliko će pronađeni papiri pomoći spasiocima Zrilić je rekao kako je papair lagan i može daleko letjeti, a dodao je kako su helikopteri nadlijetali Vaganski vrh te da nema novih saznanja, a detalje u vezi pronalaska papira prepustiti će zrakoplovnim stručnjacima.

Vremenski uvjeti danas su još su uvijek nepovoljni; iznad Velebita je kapa oblaka, slaba je vidljivost i svi su vrhovi pod snijegom. Sa sjeverne strane Velebita pada snijeg, ima i magle, a čim se vrijeme poboljša dio tragača odmah će biti preusmjeren na taj dio, navode u Stožeru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene