Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od ponedjeljka

VIDEO Provjerite kako doznati hoćete li zadovoljiti kriterije za oprost dugova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otpis dugova počinje u ponedjeljak prvi sporazumom. Vlada sporazum potpisuje s četiri velika grada. A dugovi se opraštaju za građane koji duguju do 35 tisuća kuna. Sporazumi će se potpisati i s bankama i teleoperaterima, a dugove blokiranim građanima opraštat će i državne tvrtke. Svi oni su blokiranim građanima oprostili milijardu 476 milijuna kuna.

Oprost duga novi je početak za 60 tisuća građana. Priželjkuje ga i 24-godišnja Aleksandra Sokolović. Posljednje četiri godine, s blokiranim računom, otplaćuje dug banci, a on je veći nego ikad. "Nadam se da ću ući jer ja finacnija nemam da to isplatim i vjerojatno neću ikad ni imati s bozirom da sam nezaposlena već godinama", ističe Aleksandra.

Pročitajte i ovo Ustaška zastava (Foto: Dnevnik.hr) Sporni pozdrav Zoran Milanović: Za dom spremni je službeni pozdrav zločinačke organizacije Bandićev novi dvojac (Foto: Dnevnik.hr) Skupio puno 'žetončića'' Nova su Bandićeva pojačanja: Vargu čeka jedna od ključnih pozicija zagrebačke hitne pomoći, a što se smiješi Opačić?

Gradovi, državne tvrtke, banke i teleoperateri od sutra potpisuju sporazume kojima - praštaju dugove. Riječ o računima građana koji ih ne mogu platiti, a dugovanja im ne prelaze 35.000 kuna. "Riječ je o najsiromašnijim ljudima, najugorženijim koji se u toj situaciji nisu našli svojom voljom nego najčešće zbog nekih okolnosti, gubitka radnog mjesta ili nečeg drugog, imamo dobre mehanizme da tim ljudima pružimo novu šansu, novi početak", kaže ministrica Milanka Opačić.

Rijeka, Zagreb, Split, Osijek - u četiri najveća grada javili su se i deseci ostalih gradonačelnika koji će otpisati dug socijalno najugroženijima.

Postavljena granica

"Vlada je ovim načinom nama dala alat da kroz svoje kriterije i svoje mjere unutar postojećeg proračuna omogućimo ljudima koji su u najtežim socijalnim prilikama da lakše podnesu sve ove tegobe", ističe Ivan Hanžek, gradonačelnik Zaboka.

Ukupno će se praštati 35 000 kuna. Teleoperateri i banke - 10 000 kuna, a poduzeća u državnom vlasništvu do 25 000 kuna . "Negdje smo morali postaviti granicu, ovo je mjera najmijenjena za najsiromašnije, ne smijemo poslati krivu poruku a to je da se svi dugovi mogu opristiti i da ne treba plaćati dugove pa ćemo ih onda oprostiti", kaže Opačić.

No računica u otpisu duga je itekako stroga. Dug će se praštati primateljima socijalne pomoći ili samcima s primanjima do 2500 kuna na mjesec, odnosno 1250 kuna po članu kućanstva. No samo onima koji nemaju drugu nekretninu, imovinu koju mogu prodati ili primjerice ugovor o stambenoj štednji.

Jednostavna procedura

Plan dakle postoji, u otpis se uključuje sve više gradova, no hoće li se građani snaći? Zbog ovako detaljnih kriterija mnogi su možda zbunjeni, međutim cijela procedura je sasvim jednostavna i sastoji se od svega jednog ili dva koraka, a može se riješiti na najviše jednom ili dva mjesta.

Ono što će riješiti brojne dileme jest taj popis dužnika. Svatko će na internetskim stranicama Fine, ali i osobno u poslovnicama Fine moći provjeriti nalazi li se na tom popisu, odnosno ostvaruju li te kriterije za otpis duga.

Nakon toga potrebno će biti ispuniti jedan zahtjev za otpis dugova, koji se proteže na 10 stranica i dosta je detaljan. Tu se moraju navesti sve nekretnine, osobe koje žive s vama u kućanstvu, umjetnička djela, čak i poljoprivredni strojevi.

Vlada tvrdi da je ovaj oprost dugova građanima prvi i posljednji. Za sav nadzor i kontrolu uvodi se registar otpisa dugova i njemu će se naći svi dužnici kojima su dugovi i otpisani. U tom registru će biti tri godine i nakon toga će se brisati. Registar neće biti dostupan baš svakome, već samo vjerovnicima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene