Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobijedili Kominci

VIDEO Temperamentni Dalmatinci: Svađa i naguravanje na cilju Maratona lađa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Održan je šesnaesti po redu Maraton lađa u Metkoviću. Kroz cilj su kao pobjednici doveslali Kominci, a na cilju je među nekim natjecateljima i zaiskrilo.

Lađarska posada iz Komina pobjednik je 16. maratona lađa koji se vozi od Metkovića do Ploča.

Pročitajte i ovo 25. Maraton lađa - 4 JEDINSTVENA TRADICIJA Milanović otkazao dolazak na Maraton lađa: Čak 30 ekipa bori se za štit kneza Domagoja Slika nije dostupna 'Veličanstven dan' U Metkoviću počeo 13. Maraton lađa na Neretvi

Nakon pobjedničke posade lađe 'Gusari' iz Komina, druga je u cilj u Pločama uplovila lađa 'Stabline' s posadom iz istoimenog mjesta pored Ploča, a treće mjesto osvojila je posada 'Crni put' iz Metkovića.

Među temperamentnim Dalmatincima je u u jednom trenu zaiskrilo pa je zbog svađe i naguravanja morala intevenirati i policija.

Pobjednicima iz Komina, posadi "Gusari", zlatnu medalju te veliki prijelazni štit kneza Domagoja i mali štit kneza Domagoja u trajno vlasništvo, uručio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Ovo je petu godinu za redom da je posada "Gusari" iz Komina pobjednik Maratona lađa.

Leko je prigodom uručivanja priznanja pobjedničkoj posadi istaknuo kako je Maraton lađa "dokaz da znamo otkuda smo i kuda vozimo". "Znamo da moramo biti uporni, uigrani i korektni jedni prema drugima", rekao je Leko. Dodao je kako je poruka Maratona lađa da se isplati solidarnost, uigranost, treniranost i vježbanje.

"Poruka s Maratona lađa je za cijelu Hrvatsku: vježbajte, radite budite solidarni među sobom", kazao je Lako nakon što je uručio priznanja pobjedničkoj posadi.

Bilo je planirano da pokrovitelj Maratona lađa predsjednik Republike Ivo Josipović uruči priznanje pobjedničkoj posadi, ali, kako su večeras objasnili organizatori, Josipović je zbog obveza morao večeras otputovati iz Ploča prije službene ceremonije proglašenja pobjednika te je umjesto njega pobjednička priznanja uručio predsjednik Sabora Josip Leko, koji je s predsjednikom Josipovićem pratio natjecanje posada duž Neretve sa zapovjednog broda.

Drugoplasiranoj posadi "Stabline" iz istoimenog mjesta kod Ploča srebrnu medalju i mali štit kneza Domagoja u trajno vlasništvo predao je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Gradonačelnici Ploča Krešimir Vejić i Metkovića Božo Petrov uručili su brončanu medalju i mali štiti kneza Domagoja u trajno vlasništvo trećeplasiranoj posadi "Crni put" iz Metkovića.

Na svečanoj su ceremoniji u Pločama uručene i plakete zaslužnima za razvoj Maratona lađa, a za izniman doprinos Maratonu posebna je plaketa dodijeljena veteranima 4. Gardijske brigade iz Splita.

Maraton lađa prerastao u spektakl

Prije samo 16 godina, Maraton lađa je bio lokalni događaj na kojemu se okupljalo malo ljudi, a tada je lađa bilo samo 18. Danas, nakon 16 godina, situacija se uvelike promjenila te je broj lađa prešao 200.

Lađari se za ovaj događaj počinju pripremati mjesecima prije samog maratona. 'Netko se priprema samo po mjesec - mjesec i po dana, dok se ove jače ekipe pripremaju od 9. mjeseca prošle godine', objašnjava kapetan udruge lađara Sveti Roko, Tomislav Prusac.

>> FOTO Da, ovo prekrasno mjesto je u Hrvatskoj!

Brojnost ljudi je najveći dokaz koliko je ovaj događaj popularan u Hrvatskoj, a taj broj je između pedeset i sedamdeset tisuća ljudi.

Za razliku od prethodnih godina, današnji maraton lađa, dug 22,5 kilometara, obilježilo je tmurno kišno vrijeme, ali ljubav prema lađama jača je od lošeg vremena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene