28738
28738
28738
28738
28738

Video: Ovako će izgledati Pelješki most

  • , 23.10.2007., 18:26
  • Autor:
  • komentara

Sutra započinje gradnja dvotračnog mosta kopno-Pelješac, duljine 2440 i širine 21 metar, najvećeg mosta koji se trenutno gradi u Europi, najavio je Jure Radić, predsjednik Uprave Instituta građevinarstva Hrvatske.

 
 
 
 
Pelješki most
Pelješki most

Počinjemo graditi najveći most u Europi', izjavio je Radić, dodavši kako će se most graditi četiri godine, cijena će mu biti oko dvije milijarde kuna, a kamen temeljac postavit će se na pelješkoj strani, kod naselja Brijesta.

Po njegovim riječima, most je projektiran za plovidbu najvećih brodova i plovidbeni raspon mu je 55 metara visine i 400 metara širine.

>> Sanader: 'Hrvatska ne treba suglasnost za izgradnju pelješkog mosta'

Glavni raspon mosta iznosi 568 metara, što je drugi po veličini raspon za tzv. ovješene mostove u Europi. U projektnom i izvođačkom smislu u potpunosti je proizvod hrvatskog graditeljstva, rekao je Radić, dodavši kako će se prve dvije godine izvoditi tzv. nevidljivi radovi (podvodni radovi i izrada elemenata), a tek u trećoj godini se mogu očekivati vidljivi radovi nad morem - izgradnja pilona i stupova.

Radić je naglasio kako će most moći izdržati potres i jači od 9
stupnjeva po Richteru.

U pogledu cijene rekao je da ne očekuje povećanje troškova u odnosu na planirane te ocijenio kako njegovu isplativost ne treba gledati samo kroz prometnu povezanost Dubrovnika, jer će most, kako je rekao, osim čvrste veze dubrovačkog područja s ostalim dijelovima Hrvatske, omogućiti i približavanje otoka Mljeta, Korčule i Lastova ostalom
dijelu zemlje.

Na upit novinara potvrdio je da je politika odredila visinu mosta.

'Politika je zadala uvjete. Uvijek je naručitelj taj koji određuje funkcionalne dimenzije', rekao je Radić.

Investitor Pelješkog mosta su Hrvatske ceste d.o.o., izvođači su Konstruktor iz Splita, Viadukt i Hidroelektra iz Zagreba, a projektant je zagrebački Građevinski fakultet.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se