Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Ljetne gužve

VIDEO KARTA Koristite alternativne rute da izbjegnete prometne gužve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljetni mjeseci su svake godine, prometno gledano, vrlo kaotični, a vozačima koji tad putuju na godišnji odmor ili se vraćaju s istog, preporuča se da se naoružaju strpljenjem, ali i znanjem mogućih alternativnih pravaca, kako bi izbjegli gužve na autocestama.

Najveće gužve se očekuju kao i dosad, početkom kolovoza, tijekom subota, osobito u prijepodnevnim satima, te nedjeljom u poslijepodnevnim satima. No, ljetne migracije na jug su već u tijeku pa vozačima koji se tek spremaju na put prema moru (ili nazad prema kopnu) donosimo savjete kako izbjeći prometne gužve i koje alternativne rute mogu koristiti.

Pročitajte i ovo Uz obalu crveni alarm - 6 Jaki udari juga VIDEO/FOTO Jako nevrijeme poharalo Dalmaciju: Stotine kućanstava bez struje, promet otežan, oluja oštetila i dvije crkve na Braču Gužve na prometnicama, ilustracija - 5 Turistički vikend Gužve na putu do mora: Najvažnije je imati strpljenja i sigurno doći do mjesta za odmor

U priloženoj animaciji možete vidjeti koje točke su prometno najopterećenije u turističkoj sezoni te koje alternativne pravce možete koristiti prema moru, ali i nazad.

Najveće gužve su oko Zagreba, naplata Lučko i zagrebačka obilaznica, glavni cestovni pravci koji vode prema moru odnosno s njega, te na graničnim prijelazima i u trajektnim pristaništima i lukama. Hrvatski autoklub ima i koristan Prometni kalendar, pomoću kojeg vozači mogu vidjeti koji dani u ljetnim mjesecima prema očekivanjima imaju najveću prometnu aktivnost, te iste izbjeći.

Ogromne gužve se očekuju u smjeru mora u vrijeme najudarnijih vikenda krajem srpnja i početkom kolovoza. Alternativne rute koje se najčešće koriste su državna cesta 1 koja vodi od Zagreba prema Karlovcu, kao i njezin nastavak od Karlovca prema Splitu. Vozači koji idu iz smjera Slavonije često koriste sljedeće dionice: čvor Popovača (A3)-Sisak (DC36)-Pokupsko-Pisarovina-Karlovac ili čvor Popovača (A3)-Sisak (DC36)-Petrinja (DC30)-Glina (DC37)-Gvozd (DC6)-Vojnić-Krnjak (DC1).

Također, zbog radova na zagrebačkoj obilaznici (A3) kod čvora Jankomir, ali i na autocesti A4 Zagreb-Goričan zbog radova na dionici kod čvora Sveta Helena, mogu se očekivati gužve i zastoji.

Obilazak za autocestu A6 Rijeka-Zagreb je starom cestom kroz Gorski kotar: Karlovac-Delnice-Gornje Jelenje-Rijeka.

Ukoliko dođe do poteškoća na autocesti A2 Zagreb-Macelj, vrlo često se koristi tzv. zagorska magistrala što je dio državne ceste 1: Zagreb-Zabok-Krapina-Macelj (granica sa Slovenijom). Doduše na to je cesti zatvoren dio između Krapine i Đurmanca, zbog saniranja prometnice. Radovi bi trebali potrajati još neko vrijeme, nemamo točan datum završetka, naglašavaju u HAK-u.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene