Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zarobljeni pod zemljom

VIDEO: Kako će izgledati izvlačenje čileanskih rudara?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teško je zamisliti kako će čileanski rudari biti izvađeni iz zatrpanog okna.

Hamdo Zgrčo posljednje 24 godine svakog dana dolazi na posao s istom mišlju u glavi: 'Što je jučer bilo, a može se desiti i danas to isto. Znači, moraš se čuvati, da bi izašao živ!' Prošlogodišnja posjeta zeničkom rudniku, našoj kolegici Ani Blažević, nije se činila nimalo bezazlenom. Za glasnu eksploziju kojoj je svjedočila, Hamdo je tada rekao: Nije to ništa. 33 Hamdine kolege u Čileu, ovog trenutka proživljavaju najveći strah svih rudara: biti živ zakopan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Život ispod zemlje Pogledajte dosad neviđene snimke čileanskih rudara Slika nije dostupna Traže 16,5 milijuna dolara Čile: Preživjeli rudari tuže državu zbog nemara

>> VIDEO: Snimka nasmijanih rudara, podnijeta i prva tužba

Devetnaesti dan provode 701 metar ispod zemlje i čekaju spas. 'Njih 33 funkcionira kao da ih je 33 tisuće na nekakvom stadionu. Kad krene problem, može se oteti kontroli. Mi u struci kažemo da velike skupine imaju tendenciju da se ponašaju psihotično u smislu jedne iracionalnosti', rekao je Špiro Jasnović, psihijatar.

U 55 kvadrata, rudari strepe nad svojom sudbinom. Psihijatar kaže, nužno im je dati sat i kalendar radi orijentacije. 'Treba im dovesti svijetlo i komunikaciju da se zna tko kada ide spavati, tko je za što zadužen, kad su obroci, dakle jedan vrlo čvrsti režim, negdje između vojske, podmornice ili čak zatvora', kaže Jasnović. Zahtjevna akcija spašavanja iz podzemnog zatvora potrajat će i više od tri mjeseca.

Kroz probušeni tunel promjera 66 centimetara spasioci će jednog po jednog rudara u kavezu ili kapsuli, izvlačiti van. Kako bismo barem pokušali razumjeti uvjete u kojima se nalaze nesretni Čileanski rudari, otišli smo u rudarsko okno Tehničkog muzeja. Kroz tunelski otvor kakav smo isprobali, 33 rudara će nakon tri mjeseca ugledati svjetlo dana. Nadajmo se naravno da će akcija proteći uspiješno.

I 15 minuta u ovakvom prostoru činilo se zastrašujućim. Pojedinačno izvlačenje svakog rudara, nakon što uopće prežive slijedeća teška tri mjeseca trajat će oko sat i pol. Tada ih čeka nova borba. 'Od klaustrofobije preko PTSP-a, dakle cijeli je niz problema s kojima se oni sutra mogu suočiti i upravo zbog toga je važan ovaj trenutak. Sada da bi te posljedice bile što manje', kaže Jasnović. Slijedećih mjeseci čileanskim rudarima trebat će sva sreća ovog svijeta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene