Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loš sustav

VIDEO: Za 'savršeno' falsificiran dokument, bilježnik nije odgovoran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što možete učiniti s tuđom osobnom iskaznicom?!

To smo pitanje postavili prošloga tjedna kada smo s posuđenom osobnom iskaznicom kod nekoliko nasumce izabranih javnih bilježnika ovjeravali punomoć za tuđi automobil i to smo činili bez imalo muke.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno"

Priča je pokrenula lavinu novih pitanja: kako je moguće da se prijevare događaju, svi su toga svjesni, a nitko za njih ne odgovara i radi li se išta kako bi se to spriječilo? Objavili smo i još uvijek stojimo iza toga, nužno je osigurati dodatne načine provjere identiteta kako bi se spriječile prijevare u uredima javnih bilježnika.

>> VIDEO: S lažnom invalidskom dozvolom parkirali pored prometnog redara

Novinar magazina Provjereno, da podsjetimo, posudio je osobnu iskaznicu od poznanika, izvježbao njegov potpis i ušetao kod javnog bilježnika s dokumentima te osobe, zatražio punomoć na njegovu imovinu i na kraju se potpisao imenom poznanika. Naravno, provjerili smo je li ovo bila samo slučajnost. Javni bilježnik opet je ovjerio punomoć, unatoč činjenici da novinar nije bio osoba s osobne iskaznice. Procijenite sami, je li javni bilježnik trebao prepoznati da novinar nije osoba za koju se predstavlja?

Grubi previd

'To je grubi previd, vi mi date osobnu iskaznicu, a na toj osobnoj iskaznici je stvarno osoba koja je Marko Markić, a vi ste Pero Perić. Vi niste izmijenili osobnu iskaznicu, a ja sam previdio da vi niste ta osoba, potpis je drugačiji, slika je drugačija, sve je drugačije. To je grubi previd i jasno je da će javni bilježnik odgovarati', rekao je za Provjereno Ivan Maleković predsjednik javnobilježničke komore.

'Drago mi je bilo da se konačno javnost obavijestila da postoji jedan jako, jako velik problem. Mislim da će potaknuti javnost da se napravi nešto na tom području', istaknuo je i bivši predsjednik Komore, Ante Ilić. U nadi da ćemo naći rješenje ovog problema razgovarali smo i s odvjetnikom koji nam je detaljno objasnio zakon o javnom bilježništvu, a on nam je rekao kako smo uspjeli pokazati da sustav nema smisla.

Ako je dokument 'savršeno' falsificiran...

Bivšem predsjedniku komore prijevara s falsificiranim iskaznicama nije novost. Iako se susreću svakodnevno s tim problemom, za neprepoznavanje falsifikata ne odgovaraju. 'Javni bilježnik ne može odgovarati ako je dokument savršeno falsificiran!', kaže Maleković. S druge strane to im je osnovna odgovornost i koja je onda smisao tog javnog bilježnika, ako priznaje da se prijevare događaju, a s druge strane taj isti bilježnik ne odgovara? To se pitao naš odvjetnik, a isto smo se pitali i mi.

Nakon što smo upozorili na ranjivost ovog sustava, odlučili smo potražiti odgovor na možda najvažnije pitanje: Može li se uskoro osigurati dodatni načini provjere identiteta, kako bi se spriječile prijevare u uredima javnih bilježnika. I gle čuda, takvo nešto već postoji. 'Oni to trivijalno rade provjeru, bolje reći ne rade provjere. Gledajte, ako vi dođete s osobnom, vi morate pogledati osobu, vidjeti jel to ta osoba jer ako je vam nešto sumnjivo, vi ćete reći oprostite, ali nešto mi ne štima i tražiti provjeru od MUP-a, jer to to i mi to uvijek dajemo!', naglasio je Branko Plenča iz MUP-a.

Provjerili smo u čemu je problem. Takva provjera u MUPu traje od jednog do nekoliko dana, ovisno koliko upita obrađuju. Komora je predala zahtjev ministarstvu pravosuđa da se preko njih elektroničkim putem povežu s MUP-om, što bi bilo puno brže, ali tek prije nekoliko dana. Doista je nevjerojatno koliko ovaj način provjere identiteta omogućava manipulacije, a bilježnici imaju mogućnost dodatne provjere osobne iskaznice i putovnice u policiji - međutim ne koriste je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene