Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović: Nije dobro kada ministri daju ostavke

Veljko Ostojić podnio ostavku! Karamarko: Raspadaju se, neće izdržati do kraja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veljko Ostojić, ministar turizma, podnio je ostavku, a premijer Zoran Milanović ju je prihvatio. Predsjedništvo IDS-a poslijepodne će održati izvanrednu sjednicu.

Od 17:30 sati konferenciju za novinare IDS-a pratite UŽIVO na Dnevnik.hr.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Želim političkog ministra koji nešto zna o poslu!' Milanović hoće Jakovčića za ministra turizma Slika nije dostupna 'Ajmo rješavati probleme' Jakovčić: Zorane, nazovi! Ako se ne čujemo kroz par dana, onda nema smisla

Kratko priopćenje Vlade na Facebook stranici prenosimo u cijelosti:

'Nakon razgovora s ministrom Veljkom Ostojićem, predsjednik Vlade Zoran Milanović prihvatio je ostavku ministra turizma. Koalicija je postavila visoke etičke standarde za članove Vlade i od njih ne misli odstupiti. Očekujemo da IDS predloži novog kandidata za ministra turizma', stoji u priopćenju Vlade.

Iz Ministarstva turizma stigla je službena izjava Veljka Ostojića vezana uz ostavku. Prenosimo je u cijelosti:

Ostojić: Podnosim ostavku zbog neutemeljenih optužbi i neistina

'Podnosim ostavku na mjesto ministra turizma u Vladi Republike Hrvatske zbog pritisaka koji se posljednjih dana vrše na mene, a koji su rezultat neutemeljenih optužbi i neistina. Hajka ovakvih razmjera onemogućuje mi da svoj posao obavljam na razini profesionalnosti koju smo moj tim i ja uspostavili u Ministarstvu u proteklom razdoblju. Nadam se da će Ministarstvo, zbog dobrobiti ove zemlje, nastaviti istim smjerom kojim smo krenuli te da će nastaviti projekte koje smo započeli', izjavio je Veljko Ostojić. 

Veljko Ostojić obratit će se novinarima izjavom sutra u 12:00 sati u Ministarstvu turizma. 

>> Jakovčić: Napad na Ostojića je zapravo napad na mene
 
Ostojićeva ostavka uslijedila je nakon što se posljednjih dana puno pisalo o aferi oko kupoprodaje atraktivnog zemljišta pokraj Rovinja. Vrijednost tog zemljišta u općini Bale nakon urbanizacije porasla je s milijun na 25 milijuna kuna.

Ministar je na tu vijest odgovorio priopćenjem da on osobno nije kupio, urbanizirao, niti prodao bilo kakvo zemljište na području općine Bale. Prema njegovim tvrdnjama, zemlju je kupila šogorica za manje od milijun, a prodala za oko 25 milijuna kuna. Dobit, kaže, nije dijelio.

Poslijepodne se na izvanrednoj sjednici sastaje predsjedništvo IDS-a, na kojoj se očekuje da će raspravljati o najnovijim događanjima i budućnosti koalicije.

Josipović: Nije dobro kad ministri daju ostavke, ali vlada je stabilna

Komentirajući ostavku ministra turizma Veljka Ostojića, predsjednik Ivo Josipović danas je na Plitvicama rekao kako ni za jednu vladu nije dobro kada ministri daju ostavke, pa ni za ovu, no budući da vladajućoj koaliciji nije ugrožena parlamentarna većina vlada ostaje stabilna.

Kako je rekao predsjednik Josipović, u slučaju izlaska IDS-a iz koalicije ne bi došlo do krize parlamentarne većine, jer vladajuća koalicija u Saboru ima većinu, "te bi vlada ostala stabilna". Naime, nakon izlaska Damira Kajina iz IDS-a ta stranka u Hrvatskom saboru ima dva zastupnika i njezin mogući izlazak iz koalicije ne bi narušio parlamentarnu većinu.

Predsjednik Josipović je rekao i kako treba voditi računa i o tome da smo zbog lokalnih izbora u vremenima političkih previranja. "Na potezu je premijer da izabere novog ministra, bilo iz IDS-a, ako stranka ostane u vladi, bilo iz SDP-a ili neke od partnerskih stranaka", kazao je Josipović.

Zamoljen od novinara da komentira disonantne tonove u vladi, predsjednik je odgovorio "da ima problema o kojima ljudi različito misle i bistre ih" i on to, kako je rekao, "ne bi uzimao samo po sebi za neko zlo". Dodao je kako je druga stvar što se jednom usvojene odluke, bez obzira na prethodna razmišljanja, moraju odlučno provoditi.

Na pitanje o navodnom nesporazumu između njega i premijera Zorana Milanovića o mjestu potpisivanja ugovora o gospodarskoj suradnji s Azerbajdžanom, kako to pišu neki mediji, predsjednik je rekao: "Ne mogu vjerovati da se mediji bave time gdje će se potpisati ugovor.

"Moja služba protokola time se ne bavi i na to pitanje nisam potrošio ni sekundu radnog vremena. Vlada će potpisati svoje ugovore gdje želi, a ako želi da to bude u nazočnosti predsjednika onda će se to potpisati u Uredu predsjednika", kazao je Josipović. Kako je istaknuo najvažnije je da se potpiše dobar ugovor, na čemu je čestitao hrvatskoj vladi.
 

HNS: Odličan kolega i dobar ministar

Iz HNS-a poručuju da im je žao što je došlo do ostavke ministra Veljka Ostojića. Kažu da je bio odličan kolega i dobar ministar u Vladi RH. Napominju da je ova Vlada postavila standarde i zadaća svih je da ih se poštuje.

Karamarko: Raspadaju se

I do HDZ-ovaca okupljenih na motivacijskom skupu došla je vijest o ostavci ministra Veljka Ostojića.

Tomislav Karamarko samo je kratko suradnicima prokomentirao 'raspadaju se', da bi kasnije dao i izjavu. 'A što da vam kažem, ova koalicija se raspada po šavovima. To je zato što nikada nisu imali nešto što ih veže osim želje za vlašću. Sada se to lagano topi', rekao je Karamarko i ocijenio da tu nikakva rekonstrukcija Vlade ne može pomoći. 'Trebaju nam novi izbori, no kao što smo već rekli, do ulaska Hrvatske u Europsku uniju na izborima nećemo inzistirati, a onda će i za to doći vrijeme', rekao je Karamarko i ocijenio da je ova koalicija već sada potpuno raspadnuta te da ne može izdržati mandat do kraja.

'Lijeva kukuriku vlada pokazala je da ne zna Hrvatsku izvesti na put napretka, gurnuli su nas dublje u krizu i sada su sami u krizi. Kako bi rekao Zoran Milanović, jednom riječju uprskali su. Ali Vlada tvrdi da nisu odgovorni, odgovorni su oporba, sindikati, poslodavci, sada su krivi i koalicijski partneri koji kažu da je Plan 21 mrtav, taj plan nikada nije postojao. Plan je bilo doći na vlast. Iskoristili su slabost HDZ-a, zauzeli urede, javna poduzeća, automobile. Građanima evo poruka - HDZ ima snagu, ljude i i znanje koji će ostvariti dobrobit', poručio je s pozornice Domagoj Ivan Milošević.

Kajin: Ostavka očekivana, nitko nema ništa protiv Istre

Saborski zastupnik i kandidat za istarskog župana na lokalnim izborima Damir Kajin rekao je da je ostavka ministra turizma Veljka Ostojića očekivana te poručio da Istra ne smije biti "talac politike" predsjednika lDS-a Ivana Jakovčića.

"Iz Vladinog priopćenja kojim je IDS-u ponuđeno da predloži novog kandidata za ministra turizma vidljivo je da nitko nema ništa protiv IDS-a, a kamoli protiv Istre, već je eventualno protiv određenog ponašanja", istaknuo je Kajin u izjavi za Hinu. Dodao je kako Istra "nije danas ugrožena izvana, već iznutra" te kako nju zasigurno, kako je rekao, "ne ugrožava Zagreb, kako to pokušava prikazati Jakovčić".

"Istru stabilizira središnja vlast, a najbolje govori podatak da će Istra u 2013. godini imati dvije milijarde kuna više investicija nego 2011. godine", naglasio je Kajin. Dodao je kako "sve ono što Jakovčić nije realizirao s Ivom Sanaderom, to će Istra sada realizirati s premijerom Milanovićem".  "Dosta je Jakovčićevog igranja s Vladom. Sve ono što sam govorio, ostvarilo se. Jakovčić nikada nije vjerovao ovoj vladi, nikad je nije podržavao i upravo zato Istra ne smije biti talac takve politike", zaključio je Damir Kajin. 

Hrelja: Jakovčić je procijenio da mu u kampanji ne odgovara ministar u aferi

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja, komentirajući ostavku ministra turizma Veljka Ostojića, izjavio je kako je Ivan Jakovčić očito procijenio da mu ministar u aferi ne odgovara u kampanji za izbore za Europski parlament i za lokalne izbore te mu je stoga poručio da podnese ostavku. "To potkrepljujem nedavnom izjavom ministra Ostojića koji je rekao kako će podnijeti ostavku ako tako odluči njegov stranački šef, kazao je Hrelja za Hinu dodajući kako je Ostojić tu izjavio dao u kontekstu Jakovčićevog sukoba s premijerom Milanovićem.

Na pitanje kako ocjenjuje moguće IDS-ovo napuštanje vladajuće koalicije, Hrelja je rekao da bi to bila velika šteta kako za IDS tako i za Istru općenito. "Bilo bi odgovorno da IDS zamijeni Ostojića na čelu Ministarstva turizma drugim kvalitetnim čovjekom s obzirom na to da u ovom trenutku veliki broj Istrana rade u Zagrebu na programima od velikog značaja i vrijednosti za Hrvatsku" , rekao je Silvano Hrelja.

HSS: Visoki etički standardi Vlade ne vrijede i za SDP-ove ministre?

Svoje priopćenje poslao je i HSS. 'HSS pozdravlja čin ministra Ostojića te smatramo da je svaki član Vlade odgovoran za svoje postupke kao i za postupke svoje najbliže obitelji. Gospodin Ostojić je postupio principijelno, što se ne može reći za neke druge članove Vlade koji unatoč aferama, ali i nesposobnosti, nisu ni pomislili na slično. Pomalo smo začuđeni licemjerjem Vlade i nepridržavanjem vlastitih načela jer ako visoki etički standardi Vlade vrijede za sve zašto ne vrijede i za SDP-ove ministre, počevši od ministra Jakovine?', stoji u priopćenju.

Šišljagić: Vrijeme je da i Milanović podnese ostavku

Predsjednik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) Vladimir Šišljagić izjavio je danas u povodu ostavke ministra turizma Veljka Ostojića kako je "vrijeme da - nakon svih događaja koji su Hrvatsku doveli u katastrofalno stanje - ostavku podnese i predsjednik Vlade Zoran Milanović".

U HDSSB-u "nismo iznenađeni ostavkom ministra Ostojića, jer je očito, barem prema informacijama koje su objavljivane u javnosti, da je sudjelovao u kupovini zemljišta". Isto tako "događaji oko ministra poljoprivrede Jakovine, ali i kompletno izuzetno teška situacija u Hrvatskoj nalaže i premijeru da podnose ostavku, jer očito da Kukuriku koalicija nije odgovorila teškim izazovima u kojima se našla Hrvatska", izjavio je Šišljagić.

Lesar: Ostavka Ostojića ima dvije dimenzije

Na predsjednika Hrvatskih laburista - stranke rada Dragutina Lesara ostavka ministra turizma Veljka Ostojića (IDS) ima dvije dimenzije od kojih je jedna posljedica afere u koju je, po njemu, "očito" bio uključen, a druga oslikava "veoma čudne odnose" između koalicijskih partnera IDS-a i SDP-a. "Jedna je dimenzija ostavke posljedica afere u koju je sada bivši ministar očito bio uključen ali tako dugo dok Povjerenstvo za sukob interesa ne da pravorijek ne možemo u to biti sto posto sigurni", rekao je Lesar Hini. Dodatno, kaže, zbunjuju različita Ostojićeva objašnjenja o slučaju kupoprodaje spornog zemljišta.

Druga dimenzija ostavke odnosi se na veoma čudne odnose između IDS-a i SDP-a koji su na nacionalnoj razini partneri, dok na lokalnoj razini SDP svom partneru "zabija nož u leđa", rekao je Lesar. "Ako Ostojić govori da se radi o hajci onda je hajku netko napravio", zaključio je Lesar, dodavši da Ostojić "očito aludira da iza te hajke stoji SDP".

U izjavi, koju je medijima danas poslalo Ministarstvo turizma, Ostojić je naveo da ostavku podnosi zbog pritisaka koji se posljednjih dana vrše na njega zbog čega mu hajka takvih razmjera onemogućuje da svoj posao obavlja na razini profesionalnosti koju su on i njegov tim uspostavili u proteklom razdoblju.

Lesar, međutim, smatra da se treba nositi s javnim pritiskom i da je, kad mediji i javnosti propituju o nekome nešto, onda teško to nazvati hajkom. Upitan kako će se eventualni izlazak IDS iz koalicije odraziti na njezinu stabilnost, Lesar je rekao da vladajuća koalicija i bez IDS-ovih zastupnika ima većinu. Njega ne bi čudio izlazak IDS-a jer je toj stranici, kaže, svojstveno da izlazi iz vladajućih koalicija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene