Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Veliki Maestro'

Matanović osuđen na 11, Peša na dvije godine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije godine nakon akcije 'Maestro' i uhićenja osumnjičenika za korupciju u Hrvatskome fondu za privatizaciju (HFP),objavljena je nepravomoćna presuda dvojici bivših potpredsjednika Fonda Josipu Matanoviću i Robertu Peši te suoptuženima za primanje mita.

Josip Matanović je osuđen na 11 godina, Robert Peša dvije godine zatvora. Uz zatvorsku kaznu, Matanoviću će se oduzeti i nezakonito stečenih 250.000 eura i 125.500 kuna. On će u pritvoru, u kojem je od početka postupka u lipnju 2007., čekati pravomoćnost presude.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

'Uzimanje mita Josipa Matanovića školski je primjer korupcije', ustvrdila je sutkinja Ivana Kršul, obrazlažući danas nepravomoćnu presudu bivšim čelnicima Fonda u slučaju 'Veliki maestro'. Po riječima sutkinje Kršul, visini Matanovićeve kazne doprinijela je njegova kriminalna volja i pohlepa za novcem, iako je bio dobrog imovnog stanja. Pohlepa je, kaže, posebno vidljiva na snimkama kada od USKOK-ovog pouzdanika Joška Kuzmanića uzima koverte s novcem ili dogovara milijunske provizije, koje su mu trebale biti isplaćene u gotovini i na inozemne račune.

Krunski dokaz tajno smiljeni video i audio materijali

Krunski dokaz za primanje mita su na suđenju prikazani tajno snimljeni video i audio materijali u kojemu je glavnu ulogu uglavnom imao Matanović. Na nekim je snimkama između ostalog vidljivo kako od Kuzmanića uzima kovertu s 50.000 eura, uz riječi da je to za kavicu. Na taj je način, ustvrdila je sutkinja, stvorio i posebno negativnu sliku o instituciji u kojoj je radio, a građanima poručio da ne trebaju imati povjerenja u državu. Dodala je da iznose koje je uzimao prosječan građanin vrlo teško može zaraditi, dok one koje je tražio većina ljudi ne može steći kroz čitav život. No, sud činjenično stanje nije utvrdio samo na temelju pouzdanika, nego i na brojnim drugim dokazima i iskazima svjedoka, kazala je sutkinja.

Presudom sudskog vijeća pod predsjedanjem sutkinje Ivane Kršul voditelj Službe prodaje nekretnina Fonda Igor Petlevski kažnjen je s godinu i deset mjeseci, odvjetnica iz Buja Asja Piplović s godinu i tri mjeseca, kao i njezin suradnik Mladen Jandriček, dok je zagrebački odvjetnik Juraj Parazajder dobio tri godine zatvora. Njemu će se oduzet 128.000 kuna nezakonite imovinske koristi, a dosuđena mu je i trogodišnja zabrana bavljenjem odvjetništvom.

Optužbe su oslobođeni viši savjetnik u Fondu Darko Mrkonjić te osječki poduzetnik i izvanredni profesor na tamošnjem Ekonomskom fakultetu Mane Medića.

USKOK će se žaliti jer smatraju da su sve kazne preblage

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić izjavila je nakon objave presude da je 'kavica s Matanovićem bila jako skupa' i da je kazna od 11 godina ipak u ovom konkretnom slučaju preblaga, dok je Matanovićev branitelj, odvjetnik Branko Šerić kazao da je to za čovjeka u sedmom desetljeću života i teškog dijabetičara doživotna kazna zatvora.

Tužiteljica smatra da su kazne za sve optuženike preblage, posebno uzmu li se u obzir kazne optuženim odvjetnicima Asji Piplović i Jurju Parazajderu koji su, kako je istaknula, vezani odvjetničkom etikom i pozvani prije svih upozoravati na kršenje propisa. U USKOK-u smatraju da su počinjena sva kaznena djela obuhvaćena optužnicom, pa i ona za koja su optuženici oslobođeni. 'Nema nikakve sumnje da ćemo odmah po primitku pisanog opravka presude u odnosu na te dijelove također izjaviti žalbu', rekla je Pavić.

Odvjetnik: Na Matanoviću se slomila sva antikorupcijska borba

Šerić je ustvrdio kako njegov branjenik 'očigledno odgovara' i za Brodosplit, nabavku vojnih kamiona i za ratni zločin. Ocijenio je da se na jednom čovjeku slomila sva antikorupcijska borba i da je izrečenom presudom akcija 'maestro' ostala samo na 'm - Matanoviću'. 'Mislim da je kazna drastična', kazao je Šerić, najavljujući žalbu na presudu.

Snimka na kojoj Kuzmanić uzima 50.000 eura

Tijekom suđenja prikazan je tajno snimljen videomaterijal te audiomaterijal u kojemu je glavnu ulogu uglavnom imao Matanović. Tako se na nekim snimkama vidi kako od USKOK-ova pouzdanika Kuzmanića uzima kuvertu s 50.000 eura i govori kako mu je to 'za kavicu'. Tužiteljstvo tvrdi da je Matanović preko Kuzmanića tražio više od milijun i pol eura, koje je trebao dobiti za pomoć navodnim ruskim investitorima pri izgradnji apartmana na zemljištu bivše Ciglane 'Nin'.

Nakon sedmomjesečnog suđenja, tijekom kojega su ispitani mnogobrojni svjedoci, među kojima i potpredsjednik Vlade i predsjednik Upravnog odbora HFP-a Damir Polančec, tužiteljstvo je zatražilo osuđujuće presude za sve optuženike, a obrana oslobađajuće tvrdeći kako je riječ o montiranom postupku temeljenom na nezakonito pribavljenim dokazima i pokrenutom zbog Europske unije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene