Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tisuće migranata u BiH

Novinari portala DNEVNIK.hr s migrantima u Velikoj Kladuši: ''Svaki dan pokušavam proći granicu. Mogu li s vama?“

Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Foto: DNEVNIK.hr Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Foto: DNEVNIK.hr Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr +7 Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/12 >>
Novinari portala DNEVNIK.hr posjetili su migrante koji već šest dana borave u proizvodnoj hali jednog poduzetnika u Velikoj Kladuši. Nakon prošlotjednih sukoba s policijom, prilikom pokušaja proboja u Hrvatsku, migranti su premješteni na kraj grada, a uskoro bi trebali biti preseljeni u vojarnu u Hadžićima.

Dok se društvenim mrežama šire brojne lažne vijesti o migrantima te se stvara moralna panika i histerija, oko 350 migranata trenutačno dane provodi u proizvodnoj hali Miral u Velikoj Kladuši.

Pročitajte i ovo GP Slavonski Brod Mnogi su spajali Kolone na granicama, a sezona još nije pravo ni počela: Na prijelaz se čeka satima Policija Neočekivano otkriće Pokušali krijumčariti strance na granici kod Metkovića: Policajci se iznenadili kad su zavirili u kombi

„ISIL-ove plaćenike“, kako ih često nazivaju u komentarima na društvenim mrežama, posjetila je ekipa portala DNEVNIK.hr, s kojima su migranti na putu u bolje sutra razgovarali preko ograde proizvodnog pogona, svojevrsnog improviziranog prihvatnog centra, u kojem medijima, budući da je riječ o privatnom prostoru, nije dozvoljen pristup.

Palestinski policajac u Velikoj Kladuši: "Cijeli sam život izbjeglica"

Među skupinom migranata koji su naslonjeni na ogradu jeli ručak pronašli smo 50-godišnjeg palestinskog policajca koji nas je zamolio da mu ne otkrivamo identitet.

Nisam imao izbora, morao sam pobjeći iz zemlje. Dolazim iz Palestine i rođen sam kao izbjeglica, drugačiji život i ne poznajem. Putujem već šest mjeseci kako bih došao do Belgije, gdje imam rodbinu. Nadam se da će nam Hrvatska pomoći jer ću u suprotnom umrijeti“, priča nam migrant i dodaje da im članovi humanitarnih organizacija svakodnevno dijele hranu i lijekove.

Upitali smo ga ima li dokumente, na što je odgovorio da je putovnicu izgubio u Crnoj Gori. Na pitanje putuje li sam, priča nam kako je suprugu i sedmomjesečno dijete ostavio u Palestini jer misli da ne bi mogli izdržati takav put.

Migranti svakodnevno pokušavaju ilegalno prijeći granicu s Hrvatskom

Dok razgovaramo s njim, u dvorište hale pristiže grupa od desetak migranata koje je policija upravo vratila nakon što su ilegalno pokušali prijeći granicu.

„Svako malo dio migranata pokušava proći granicu kako zna i umije, nakon čega ih policija vraća ovdje“, kaže naš prevoditelj.

Jedan od njih prilazi nam i pokazuje razbijeni mobitel, za što krivi hrvatsku policiju.

„Vaša policija jako loše postupa s nama. Tuku nas pendrecima, bacaju na pod, uzimaju mobitele i novac. Razumijem da ne možemo prijeći granicu, ali nemojte nas tući“, priča Palestinac.

Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr

Migranti: "Hrvatska policija jako loše postupa s nama"

Jedan za drugim prilaze nam migranti iz Sirije te pokazuju modrice na leđima i rukama.

„Zašto nas policija tuče? Ako nas i uhvate, zašto nas moraju tući? Hrvatska nas ne vidi kao ljude. Dolazimo s područja na kojima smo prošli pakao, iz situacije u kojoj nismo vidjeli izlaz, osim odlaska. Sada smo tu i ne znamo što dalje", govori Palestinac.

"Tukli su me pred trogodišnjim djetetom"

U to nam prilazi mladić u svojim dvadesetima uz čije se noge privinuo trogodišnji dječak. Ubrzo se pojavila i mladićeva supruga koja se brzo vratila u halu. Otac je uzeo dječaka u naručje i počeo pričati svoje iskustvo.

"Cijela obitelj stigla je prije mjesec dana. Pokušali su već tri puta prijeći u Hrvatsku i policija ga je uhvatila, a pokušavaju doći do Nizozemske. Tukli su ga pred njegovim trogodišnjim djetetom", preveo nam je riječi migranta naš sugovornik iz Palestine, s obzirom na to da mladić ne zna engleski.

Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 11 Foto: DNEVNIK.hr

U BiH oko 20.000 migranata, većina bez ikakvih dokumenata

Uz migrante su članovi Međunarodne organizacije za migracije (IOM), a objekt u kojemu borave čuvaju policajci Unsko-sanskog kantona.

"Ovo je privatni prostor. Što se tiče daljnjih planova s migrantima, nemamo informacija. Znamo da su pregovori o njihovu premještanju na drugu lokaciju u tijeku. Migranti su slobodni otići kad god žele i kamo god žele. I oni to čine. Idu do grada ili se spakiraju pa odu, pokušaju prijeći granicu, pa ih vrate. Oni onda pokušaju ponovo i tako to ide ", kazao nam je jedan od asistenata za migrante.

Ističe kako im hranu i potrepštine osigurava Crveni križ te da je prema trenutačnim procjenama u BiH oko 20.000 migranata.

„Gotovo nitko od njih nema osobnih dokumenata, a lokalne vlasti daju im potvrdu s kojom onda borave na prostoru BiH“, kaže naš sugovornik.

Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

"Mogu li s vama?"

Na odlasku iz Kladuše susrećemo migrante koji dva po dva kreću prema granici u novi pokušaj ilegalnog ulaska u Hrvatsku.

„Svaki dan pokušavam proći granicu. Krenem, pa me policija vrati. Mogu li možda s vama?“ pitao nas je s osmijehom na licu jedan mladić.

O tome što će dalje biti s migrantima pitali smo Snežanu Galić, glasnogovornicu policije Unsko-sanskog kantona.

„Na području kantona nalazi se između 3500 i 4000 migranata. Kad je bila blokirana granica, privrednici su ustupili prostore, rečeno je da će u roku od tri do četiri dana IOM prebaciti migrante u Hadžiće, ali to se još nije dogodilo. Formirana je operativna grupa za koordinaciju migranata, a u ponedjeljak je zaključeno da će se ih u roku od 15 dana IOM prebaciti u vojarnu u Hadžićima“, kaže Galić.

O optužbama koje na račun hrvatske policije iznose migranti, poslali smo upit MUP-u iz kojeg poručuju

"Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske se u nekoliko navrata očitovalo na optužbe o navodnom nasilju nad migrantima te i ovom prilikom odlučno odbacujemo optužbe te još jednom ponavljamo da se ne temelje na provjerljivim činjenicama, a iznose ih osobe koje tijekom svog ilegalnog kretanja kroz države na tzv. zapadno-balkanskom migracijskom pravcu, krše čitav niz nacionalnih i europskih propisa. Hrvatsku policiju i posao koji obavlja u zaštiti i nadzoru državne granice u proteklom razdoblju pokušalo se višestruko diskreditirati. Sve što je bilo moguće provjeriti, provjerilo se i optužbe su se pokazale netočnima.
Policija ne vodi statistiku o osobama koje su pokušale nezakonito prijeći državnu granicu. Naime, vidljivost policijskih službenika, kao i tehničke opreme, koje u svom radu koristi granična policija, kao i fizička prisutnost na graničnoj crti utječu na namjeru osoba u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice stoga osobe odustaju, a često nisu niti vidljive policijskim službenicima. Stoga policija ne može voditi preciznu statistiku pokušaja nezakonitih prelazaka", javljaju iz MUP-a.

 

Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 3 U BiH se trenutno nalazi oko 20.000 migranata (Foto: Google Maps) Foto: Google Maps

Aktualno Nakon 2,5 godina rada saznale da su radile bez prijave, plaćenih doprinosa i evidentiranog radnog staža Ne plaćaju mirovinsko, a plaće uplaćuju općom uplatnicom (Foto: Provjereno) Ne plaćaju mirovinsko, a plaće uplaćuju općom uplatnicom (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Poslodavce unatoč prekršajima porezna uprava ne blokira (Foto: Provjereno) Poslodavce unatoč prekršajima porezna uprava ne blokira (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Borba za izgubljeni radni staž (Foto: Provjereno) Borba za izgubljeni radni staž (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Bivše kolegice bore se sa sustavom (Foto: Provjereno) Bivše kolegice bore se sa sustavom (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Otkrile da im poslodavac nije plaćao doprinose (Foto: Provjereno) Otkrile da im poslodavac nije plaćao doprinose (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno +1 Ministarstva se ne mogu dogovoriti o odgovornosti (Foto: Provjereno) Hrvatska Nakon 2,5 godina rada saznale da su radile bez prijave, plaćenih doprinosa i evidentiranog radnog staža 1/7 >>

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene