Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gledajte večeras u 22:30 h

Nakon 2,5 godina rada saznale da su radile bez prijave, plaćenih doprinosa i evidentiranog radnog staža

Ne plaćaju mirovinsko, a plaće uplaćuju općom uplatnicom (Foto: Provjereno)
Ne plaćaju mirovinsko, a plaće uplaćuju općom uplatnicom (Foto: Provjereno) Provjereno
Aktualno Galerija Ne plaćaju mirovinsko, a plaće uplaćuju općom uplatnicom (Foto: Provjereno) Ne plaćaju mirovinsko, a plaće uplaćuju općom uplatnicom (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Poslodavce unatoč prekršajima porezna uprava ne blokira (Foto: Provjereno) Poslodavce unatoč prekršajima porezna uprava ne blokira (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Borba za izgubljeni radni staž (Foto: Provjereno) Borba za izgubljeni radni staž (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Bivše kolegice bore se sa sustavom (Foto: Provjereno) Bivše kolegice bore se sa sustavom (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno +2 Otkrile da im poslodavac nije plaćao doprinose (Foto: Provjereno) Galerija 1/7 >>
Nekoć kolegice, konobarice u kafiću Bagi u zagrebačkom kvartu Lučko, a danas prijateljice u nevolji. Bile su zaposlene kod istog poslodavca, koji ih nikad nije prijavio, nije im plaćao doprinose, a vrijeme koje su provele radeći za njega nije im evidentirano kao radni staž. Provjereno i ovog četvrtka nastavlja izvještavati o poslodavcima koji ne plaćaju mirovinsko, plaće uplaćuju općom uplatnicom, no unatoč tome, Porezna uprava ne blokira ih.

Dobivale su minimalac, ali barem je sjedao na vrijeme. Dio plaće dobivale su na ruke, a samo jedna od njih imala je i ugovor o radu. Misleći da zbog toga ima pravo plaćanja na rate karticom, otišla je u banku ispuniti zahtjev i problijedjela kao krpa kada joj je djelatnica rekla zašto joj se to ne može odobriti.

Pročitajte i ovo Zabranjena javna tribina u Benkovcu - 3 Gledajte u Provjerenom Lagao da je na putu kako bi izbjegao pitanja, reporterka ga razotkrila: "Ravnatelj nije tu, možda je to bio domar" Centar zatajio bolest posvojene djece - 6 donosi Provjereno "Slučajno sam upalila TV i vidim dijete isto kao moje. Slušam tu ženu i ne mogu vjerovati!" Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka

Rečeno joj je da nema primanja.

„Pa na koji način nemam primanja, a radim dvije i pol godine? Na koji mi je način uplaćivana plaća? Onda mi je rečeno da je jedan mjesec, na primjer, uplatio normalno, a ovo ostalo uplaćivao mi je općom uplatnicom“, ispričala je za Provjereno.

„Malo krivim i sebe što nisam provjeravala, što sam bila naivna, što sam vjerovala, a i nije on sam u tome. Ne može on sam to raditi. Neki ljudi… ruka ruku mije i to je to“, kaže.

Osim što mu supruga radi u Poreznoj, tvrde sada bivše zaposlenice, u kafić su dolazili i visokopozicionirani ljudi, a svaki dolazak inspekcije unaprijed je bio poznat.

Na pitanje kako je moguće da se ovakve stvari događaju, ekipa Provjerenog tjednima pokušava dobiti odgovor od dvaju ministarstava – rada i financija. Ministarstvo rada uporno ponavlja da ono ne prati plaćanje doprinosa za mirovine te lopticu prebacuju na Ministarstvo financija.

Suočen sa slučajevima o kojima i ovaj četvrtak izvještava Provjereno, ministar Zdravko Marić tvrdi: „Porezna uprava radi odgovorno svoj posao“ te dodaje: „Ide li se u kontrole, nadzire li se? Odgovor je – da. Odgovor je – da. Naravno, pristup i principi moraju biti jednaki. Postoje određene nijanse u samim izvedbama.“

Bivše djelatnice kafića bore se za izgubljeni radni staž, a njihovu priču pogledajte u Provjerenom koje je na rasporedu u četvrtak u 22:30 na Novoj TV.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr.

Aktualno Novinari portala DNEVNIK.hr s migrantima u Velikoj Kladuši: ''Svaki dan pokušavam proći granicu. Mogu li s vama?“ Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Foto: DNEVNIK.hr Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Foto: DNEVNIK.hr Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +6 Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hrvatska Novinari portala DNEVNIK.hr s migrantima u Velikoj Kladuši: ''Svaki dan pokušavam proći granicu. Mogu li s vama?“ 1/12 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene