Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad ne ide drugačije...

Ministar Varga građanima u pismu objašnjava što radi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Varga piše da se 'zdravstvo neće privatizirati i amerikanizirati već unaprijediti'.

Ministar zdravlja Siniša Varga obratio se u četvrtak javnim pismom građanima kako bi opovrgnuo dezinformacije o privatizaciji javnog zdravstva i poručio da se svim snagama, u sklopu predloženih zakonskih izmjena, bori za očuvanje sustava javnoga zdravstva u kojemu svi imaju pravo na pravodobnu, kvalitetnu i besplatnu zdravstvenu zaštitu.

Pročitajte i ovo Antony Blinken Energetska sigurnost Američki državni tajnik pisao Grliću Radmanu: ''Čović blokira izgradnju plinovoda RH-BiH'' Slika nije dostupna Želi Bolju Hrvatsku Pročitajte pismo jedne žene i majke ministru zdravlja Dariju Nakiću

S ciljem da javnost stekne jasan uvid u promjene koje za pacijente i zdravstveni sustav donose predložene zakonske izmjene, Varga u pismu ističe kako jamči da mu je cilj unaprijediti i povećati kvalitetu i dostupnost besplatnih zdravstvenih usluga.

"Svi stanovnici Hrvatske i dalje u okviru javnoga zdravstva ostvarivat će prava pod jednakim uvjetima, bez smanjenja opsega usluga na koje svi kao osiguranici HZZO-a imamo pravo. I dalje će svi, kao i do sada, ići liječniku bez dodatnih plaćanja. To vrijedi za stanovnike gradova i sela, u kojima će zdravstvena usluga ubuduće biti dostupnija i bolja" poručuje ministar u pismu kojim opovrgava "bespotrebnu bojazan dijela građana zbog dezinformacija koje zadnjih tjedana šire pojedinci".

Varga tvrdi da se, upravo suprotno, zakonskim izmjenama unaprijeđuje javno zdravstvo pa će domovi zdravlja postati koordinatori za zdravlje u zajednici, koji će povezivati liječnike obiteljske medicine i patronažu, njegu u kući, ali i fizioterapeute, provedbu preventivnih aktivnosti, savjetovanja i suradnju s drugim resorima, poput vrtića i škola, domova umirovljenika i socijalnih službi.

U 14:40 sati 12 medicinskih sestara i tehničara napustilo je Hrvatsku

"Ubuduće će u domovima zdravlja biti dostupne usluge specijalista - od oftalmologa, preko otorinolaringologa, do neurologa, kirurga, internista i dermatologa, oralnog kirurga, ortodonta, pa više neće biti potrebe za odlaskom u udaljene bolnice zbog specijalističkog pregleda. Time će se smanjiti liste čekanja u bolnicama, pa će zdravstvena skrb za složenije zahvate biti učinkovitija, kaže Varga.

"Predloženim izmjenama poboljšat ćemo kvalitetu života pacijenata, podići zdravlje sela, gradova, županija i regija, te unaprijediti zadovoljstvo zdravstvenih i nezdravstvenih radnika. Svi građani će na području gdje žive imati bolju i cjelovitiju zdravstvenu uslugu. U konačnici, pacijentu je najvažnije da zdravstvenu uslugu dobije pravodobno i kvalitetno te da ju podmiri HZZO kao državni osiguravatelj. To je naša nit vodilja", poručuje ministar u pismu.

Stoga odlučno odbacuje "zastrašujuće poruke koje slušamo posljednjih tjedana da će se zdravstvo privatizirati i amerikanizirati" jer je, kaže, "istina upravo suprotna".

"Sve pozitivne promjene koje smo pokrenuli, kao i već ostvareni konkretni rezultati koje pacijenti osjećaju, dokaz su da moj tim i ja vjerujemo u sustav koji svim građanima, bez obzira na imovinsko stanje osigurava jednaku, kvalitetnu i dostupnu zdravstevnu skrb. Svakim danom i uz mnoštvo izazova borimo se za prava naših pacijenata te ćemo i dalje predano raditi na poboljšanjima u svakom segmentu zdravstva i u svim dijelovima Hrvatske", zaključuje Varga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene