Obavijesti Video Pretražite Navigacija
respiratorna bolest

Val zarazne bolesti koja je najopasnija za najmlađe širi se i među starijima: "Neki se roditelji očito ne drže preporuka"

Aktualno Galerija Djeca - 4 Djeca - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Djeca - 2 Djeca - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Djeca - 3 Djeca - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images +0 Djeca - 1 Galerija 1/5 >>
Val respiratornih bolesti pogodio je i hrvatske škole i bolnice. Hripavac je jedan od njih. Problem je i što mnogi roditelji šalju zaraženu djecu u školu.

U splitskoj Osnovnoj školi Žnjan-Pazigrad nekoliko je djece dobilo hripavac, najviše u petim razredima. Ravnatelj očekuje da je stvarni broj tri do pet puta veći.

"Jednostavno se bolest pojavi, neočekivano, određeni učenici vraćaju se u školu", rekao je ravnatelj Željko Jurin. Kada zaraženi učenik dođe na nastavu, dovoljno je samo da kihne i može zaraziti ostale.

Pročitajte i ovo Mario Banožić objava na facebooku Banožić se oglasio prvi put nakon nesreće, DORH nije znao da je pušten na kućno liječenje

"Napravi se određena dezinfekcija prostora, a ostali roditelji drugih učenika tog razreda dobiju naputak da prate zdravstveno stanje svoje djece", dodao je ravnatelj Jurin.

Trebaju se javiti i liječniku školske medicine. Ipak, ima i roditelja koji ništa od toga ne učine, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec.

"Neki se roditelji očito ne drže preporuka jer misle da je to uobičajeni kašalj", komentirala je Nataša Dragaš Zubalj s Odjela školske i sveučilišne medicine NZJZ-a.

Za one najmanje bolest je najopasnija i simptomi mogu biti najjači. Zato treba odmah reagirati kada se pojavi u vrtiću ili školi.

"Treba provjeriti cijepni status sve djece, provjeriti imaju li djeca u razredu u obitelji novorođenče ili trudnicu, a svi drugi ako su zdravi, a bili su kontakt oboljelog, nije potrebno da se testiraju", istaknula je Vesna Višekruna Vučina iz HZJZ-a.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić - 1 PREDSJEDNIK SRBIJE U KAMPANJI Tehnicira, peče palačinke, a jedan mu spot neodoljivo nalikuje na Plenkovićev: Pogledajte Vučićeve spotove za parlamentarne izbore

Više od 700 slučajeva u posljednja dva mjeseca, najviše male djece i najviše u Zagrebu. U Klaićevu sve više roditelja dolazi s malom djecom, ali raste i broj starijih s hripavcem.

"Mi smo dosad imali hospitalizirano dvoje manje djece kod kojih je dokazan hripavac. Međutim, u posljednjih tjedana primijećena je veća učestalost pacijenata adolescentske dobi", rekao je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić.

Najvažnije i najpouzdanije u cijeloj priči je cjepivo. Svaki je slučaj individualan, a pet do deset godina nakon cijepljenja pada imunitet i zaštita.

Pročitajte i ovo Ilustracija javlja HZMO Dobra vijest za dio umirovljenika! Ubrzo na račune sjeda i do 160 eura

"Osobe koje su ili cijepljene ili preboljele ipak se nakon određenog vremena mogu ponovno razboljeti", dodala je Višekruna Vučina.

Iako kažu da je ovo najveća epidemija hripavca u posljednjih 30-ak godina, nadležni uvjeravaju - stanje je pod kontrolom i cjepiva ima dovoljno za sve.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene