Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tko je glavni negativac?

Novi Crobarometar: Doznajte je li došlo do promjene u rejtingu političkih stranaka, ima i zanimljivih novosti

Aktualno Galerija Crobarometar: Valentina Baus i Dino Goleš, voditelji Dnevnika Nove TV Crobarometar: Valentina Baus i Dino Goleš, voditelji Dnevnika Nove TV Foto: Dnevnik Nove TV Grafika - 2 Grafika - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Crobarometar za studeni 2023. - 5 Crobarometar za studeni 2023. - 5 Foto: Dnevnik Nove TV Grafika - 4 Grafika - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +8 Crobarometar za studeni 2023. - 1 Galerija 1/13 >>
Dnevnik Nove TV i ovog mjeseca donosi najpopularnije istraživanje javnog mnijenja u Hrvatskoj, Crobarometar, koje pokazuje kako su izbor novog ministra obrane, afera Geodetski fakultet, političke trzavice oko obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, ali i glasovanje Hrvatske o rezoluciji UN-a te sukobi u Ukrajini i Gazi utjecali na rejtinge stranaka.

Na vrhu je HDZ i dalje uvjerljivo ispred svih, ima 29,5 posto podrške ispitanica i ispitanika, što je minimalan pad u odnosu na listopad. Slijedi SDP koji nakon minimalnog rasta prošli mjesec, ovaj ipak blago pada na 12,6 posto podrške. MOST, koji se prošli mjesec izgurao na treće mjesto i sada je treći odabir građana s 8,1 posto, što je ipak za 1 postotni bod manje.

Platforma Možemo četvrto mjesto dijeli s Domovinskim pokretom sa 7,9 posto. Minimalan je to pad Tomislava Tomaševića i Sandre Benčić te minimalan rast Ivana Penave.

S više od 2 posto potpore, točnije - 2,4 posto je i stranka Odlučnost i pravednost Karoline Vidović Krišto. Među strankama koje bilježe manje od 5, a opet više od barem 1 posto su Umirovljenici zajedno, HSU, IDS, HNS i HSS.

Crobarometar: Valentina Baus i Dino Goleš, voditelji Dnevnika Nove TV Crobarometar (Foto: Dnevnik Nove TV)

Isto tako, raste i broj neodlučnih birača kojih je prošli mjesec bilo oko 16, a sad čak 18 posto. To je nakon HDZ-a drugi najčešći odabir birača. No, raste postotak onih koji bi sigurno ili vjerojatno izašli na izbore - takvih je sada 70 posto! 26 posto njih sigurno ili vjerojatno ne bi glasovalo, a tek 4 posto još ne zna bi li ili ne bi.

Crobarometar: Valentina Baus i Dino Goleš, voditelji Dnevnika Nove TV Crobarometar za studeni 2023. - 4 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Pročitajte i ovo Cirkus; ilustracija - 1 Provjereno otkriva Odbjegli lav iz cirkusa pokrenuo niz pitanja: Kako su u Hrvatskoj deve postale domaće životinje i to zahvaljujući - veterinarskoj inspekciji!

Crobarometar: Valentina Baus i Dino Goleš, voditelji Dnevnika Nove TV Crobarometar za studeni 2023. - 5 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Zoran Milanović je zadržao prvu poziciju po pozitivnom dojmu. Predsjednik je za 47 posto ispitanih najpozitivniji političar. Slijedi ga čelnik MOSTA - Božo Petrov. Pozitivan dojam o njemu ima 39 posto ispitanih. U odnosu na prošli mjesec - Tomislav Tomašević i Ivan Penava zamijenili su mjesta - pa je čelnik platforme Možemo pozitivac za 35 posto ispitanih, a čelnik Domovinskog pokreta za njih 33 posto. U top 5 nema premijera Plenkovića kojeg je s tog mjesta istisnula - Karolina Vidović Krišto s 32 posto.

Crobarometar: Valentina Baus i Dino Goleš, voditelji Dnevnika Nove TV Crobarometar za studeni 2023. - 2 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Na listi najnegativnijih, kao i obično, prednjači Milorad Pupovac. Za 76 posto ispitanika on je negativac. Na drugom je mjestu Andrej Plenković sa 64 posto, koji je drugo mjesto prvi put zauzeo prošli mjesec. Slijedi predsjednik Sabora Gordan Jandroković s 58 posto. Hrvoje Zekanović negativac je za 55 posto ispitanika, a odmah iza njega je šef SDP-a Peđa Grbin, o kojem negativno misli 54 posto ispitanih.

Crobarometar: Valentina Baus i Dino Goleš, voditelji Dnevnika Nove TV Crobarometar za studeni 2023. - 6 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Pročitajte i ovo Sanacija od potresa - 4 Donosi Provjereno Tri godine nakon potresa konačno je dočekao obnovu, ali sve je stalo zbog muljanja radnika: Prijavio je Ministarstvu i dobio suludi odgovor

Podrška radu Vlade ovaj mjesec je viša. Podržava je 27 posto građana, a ne podržava 67 posto. Treba reći kako posljednih mjeseci rad Vlade oscilira i nema stalni trend. 6 posto nema stav.

Crobarometar: Valentina Baus i Dino Goleš, voditelji Dnevnika Nove TV Crobarometar za studeni 2023. - 7 (Foto: Dnevnik Nove TV)

S druge strane podrška radu Predsjednika Republike nakon duljeg vremena je porasla. Oko 40% građana podržava rad Zorana Milanovića, dok 52% ne podržava. 8 posto nema stav. I za kraj, građani su najmanje zadovoljni radom političara i sudova, a najviše ocjene za stanje u zemlji dali su za sigurnost, obrazovni sustav te slobodu i neovisnost medija.

  Crobarometar: Valentina Baus i Dino Goleš, voditelji Dnevnika Nove TV Crobarometar za studeni 2023. - 1 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Istraživanje je provedeno između 1. i 21. studenog na uzorku od 990 punoljetnih građana. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3 cijela 3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3 cijela 6 posto.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene