Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON 26 GODINA

Ustavni sud konačno objavljuje odluku o pobačaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u četvrtak će objaviti odluku o ocjeni ustavnosti zakona iz 1978. koji regulira pravo na pobačaj, izvijestio je taj sud.

Za četvrtak u 11 sati Ustavni sud najavio je konferenciju za novinare na kojoj će Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, "objaviti nedavno donesenu odluku o ocjeni suglasnosti s Ustavom Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece".

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Odluka Ustavnog suda Ministar Malenica: "Milanović je kršio Ustav. On i njegovi jataci ne žele prihvatiti poraz" Zoran Milanović Ne može biti premijer ANKETA Slažete li se s odlukom Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću?

Sadržaj odluke službeno nije poznat, no prema pisanju medija ustavni suci nemaju namjeru zabraniti pobačaj.

Riječ je o zahtjevu za ocjenom ustavnosti koji je podnesen prije 26 godina, a na kojemu je od pretprošle godine intenzivno radila skupina na čelu s zamjenicom predsjednika Ustavnog suda Snježanom Bagić.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece podnijela je i udruga U ime obitelji, u kojoj smatraju da bi se pobačaj mogao obaviti samo ako je ugrožen život majke. 

Pozvali su se  na članak 21 stavak 1 Ustava, koji kaže da svako ljudsko biće ima pravo na život te na članak 14, u kojem se ističe da svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o spolu ili drugim osobinama. 

Šeparović je ranije najavio da će odluka biti donesena do proljeća te da će uz mišljenja medicinskih i stručnjaka za obiteljsko pravo biti konzultirane i zainteresirane udruge te proučeni međunarodni dokumenti i praksa europskih sudova. (S.Ve./Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene