Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Informatizacija državne uprave

Uskoro bez puste papirologije na šalterima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gužvama na šalterima i vraćanju zbog zaboravljenih dokumenata bliži se kraj. Vlada gradi središnju bazu podataka koja će građanima uvelike olašati život. Otkrivamo kako će to izgledati u praksi.

Jedan čovjek, najmanje 16 baza podataka. Isto toliko obilaženja i čekanja na šalterima. Od upisa u maticu rođenih i vjenčanih, do prijave prebivališta.'Mi danas ne možemo ništa obaviti, a da puno ne hodamo', kaže gospođa Jozefina Kranjčec.

Pročitajte i ovo Jeffrey Epstein Očekuje se još Objavljeni novi dokumenti iz tužbe protiv pedofila Epsteina: Njegov zaposlenik ispričao koga je sve vidio Ilustracija Progovorio i pilot Lolita Express - mračna tajna koja povezuje Clintona, Trumpa i Eipsteina: Žrtve otkrile detalje paklenog aviona i kreveta na kojem su ispunjavale bolesne fantazije bogataša

Uz najavljenu informatizaciju uprave, hodat će se samo mišem. 'Nema potrebe sutra kad se nekome rodi dijete, kad ga ide prijaviti u matični ured, da ga ide prijaviti i za domovnicu, i za prebivalište', kaže pomoćnik ministra uprave Darko Parić.

Sada vam je za prijavu prebivališta potrebna osobna iskaznica ili putovnica. Uz to i rodni list po koji prvo morate otići u matični ured. Vlasnički list po koji također prvo morate na odjel Općinskog suda. Svaki matični ured ima svoju bazu podataka. Ukupno 200 središnjih i oko 2.000 manjih baza - postaju jedna. 'Nismo mi Rusija da imamo 11 vremenskih zona, mi smo Hrvatska s 4 milijuna stanovnika', kaže pomoćnik ministra Parić.

To i je bit umreživanja sustava javne uprave - upisati podatke jednom, ostalo prepustiti sustavu. Gospođa Jozefina, s početka priče, više neće trebati hrpu dokumenata i nekoliko pokušaja da prijavi boravište.

Za informatizaciju državne uprave izdvajamo milijardu kuna. No trošenje novca poreznih obveznika sada će se kontrolirati. Kaos s podacima počinje se sređivati već sljedeći tjedan, kada se osnivaju radni timovi. No do manjih gužvi na šalterima, ipak ćemo pričekati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene