Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedoke navodio na lažno svjedočenje, krivotvorio dokumente?

Bandić mora iza rešetaka: 'Kršio je pravila'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv Milana Bandića, a Županijski sud u Zagrebu danas je odlučio da zagrebački gradonačelnik ponovno ide u pritvor.

16:02 - Slučaj prati reporter Nove TV Andrija Jarak koji se nalazi pred zgradom zagrebačkog Županijskog suda:

Pročitajte i ovo Josipa Pleslić uhićeno dvoje Objavljeni detalji nove istrage protiv Josipe Rimac: Kao mito tražila da ne plaća režije, opremili joj i kuću u Vodicama Ilustracija Određen istražni zatvor Uskok pokrenuo istragu protiv četvorice okrivljenika: Sumnjiči ih se za paljenje skupocjenog automobila

'Prije svega treba reći da je Milanu Bandiću određen jednomjesečni istražni zatvor i to zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i utjecaja na svjedoke. Oduzima mu se jamčevina u iznosu od 15 milijuna kuna i kada odluka postane pravomoćna novac će se uplatiti u državni proračun. Bandićevi odvjetnici, kada sutra dobiju ovu odluku, imaju tri dana za žalbu. Nakon što se riješi žalba i ukoliko se ona potvrdi 15 milijuna kuna uplaćuje se u državni proračun.

Bandića se sumnjiči da je kontaktirao s dva svjedoka te da je krivotvorio neke dokumente. Svjedoke s kojima nije smio komunicirati je, sumnja se, navodio na lažno svjedočenje dakle na počinjenje kaznenoga djela.'

Bandić odveden u ćeliju

Što se tiče ranije odluke Izvanraspravnog vijeća ona je sad bespredmetna. A za sada nitko nema informacije kako je sam Bnadić doživio ovu odluku. Njegovi odvjetnici prošli su pored novinara bez komentara, a Bandić je u kombiju odveden u ćeliju u Remetincu.

Na današnju odluku, naravno, postoji mogućnost žalbe. A Milan Bandić ostaje gradonačelnik dok sam ne podnese ostavku.

Država zamrznula 15 milijuna kuna jamčevine

15:31 -  Milan Bandić vraća se Remetinec. Odlučio je to Županijski sud, a na zahtjev USKOK-a. Bandić je prema tvrdnjama USKOK-a tražio svjedoke da lažno svjedoče.

Istodobno je na zahtjev USKOKA država zamrznula i 15 milijuna kuna, položenih kao jamčevina kada je Bandić prvi put bio uhićen krajem prošle godine.

Uskokova tužiteljica Ksenija Krizman kazala je nakon ročišta da je sudac istrage prihvatio prijedlog i Bandiću odredio istražni zatvor, zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke, ali i ponoviti nedjelo. Sudac je donio odluku i o naplati jamstva od 15 milijuna kuna koje će, postane li ova presuda pravomoćna, biti uplaćeni u državni proračun.

Što se tiče odluke izvanraspravnog vijeća koje je u međuvremenu objavilo da je prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve obrane i omogućilo mu ponovno obnašanje gradonačelničke dužnosti, tužiteljica je kazala da ona više nije relevantna. 'Istražni zatvor ponovno mu je određen, a ukinute su i mjere koje su ranije bile zamjena za boravak u zatvoru', kazala je Krizman.

Sat i pol od početka ročišta na kojemu je sudac istrage Zdenko Posavec odlučio o zahtjevu tužiteljstva sa suda su najprije izašli Bandićevi odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković, ali bez svoj klijenta. Novinarima nisu željeli davati izjave, a na pitanje vraća li se Bandić u Remetinec Hanžeković je tek klimnuo glavom.

14:29 - Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odlučilo je da se Bandić može vratiti na posao, ali još uvijek mu prijeti pritvor. Na svojim stranicama objavili su  da je Vijeće na sjednici održanoj 09. ožujka 2015., ukinulo mjeru opreza zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti Milanu Bandiću. Vijeće smatra da se Bandić do sada pridržavao izrečenih mjera opreza, da mjere opreza predstavljaju uskratu prava na osobnu slobodu naročito u situaciji kad se radi o funkciji na koju je on izabran voljom građana, tako da je u ovom trenutku uplaćena jamčevina, u iznosu koji premašuje sve do sada izrečene, dostatna garancija da se prevenira opasnost od ponavljanja kaznenog djela na slobodi.

Ukoliko Sud odluči u korist USKOK-ovoh zahtjeva, Bandić se odmah vraća u pritvor. A ukoliko odbaci USKOK-ov prijedlog, Bandić bi se uskoro mogao vratiti na posao budući da je odlučeno da mu se ukida mjera opreza zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti. 13:45 - Županijski sud u Zagrebu odlučuje o vraćanju Milana Bandića u pritvor.

12:03 - 'Nemam komentara. Odvjetnici se time bave i oni će sve reći', rekao je Milan Bandić kad je napustio Ured odvjetnika Marijana Hanžekovića u pratnji bivšeg pročelnika za sport i kulturu i šefa Ureda za krizne situacije u Zagrebu, Pavla Kalinića.

9:04 - Na stranicama DORH-a objavljeno je da je na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, USKOK donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela poticanja na davanje lažnog iskaza, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te sprječavanja dokazivanja.

Osnovano se sumnja da je Bandić od prosinca 2014. do veljače 2015. godine, od svjedoka ispitanog u USKOK-u, u kaznenom predmetu u kojem se protiv njega i više drugih okrivljenika vodi istraga, u dva navrata zatražio da promijeni iskaz, kao i da u vezi toga potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti.

Bandić: 'Strpite se malo, bit će sve u redu. Ovaj mjesec osnovat ću stranku'

Ujedno se osnovano sumnja da je okrivljenik tijekom prosinca 2014. i siječnja 2015. godine, kao utemeljitelj i predsjednik Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, sačinio i vlastoručno potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane spomenutoj Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako je znao da navedene umjetnine nisu donirane spomenutoj Zakladi te da Zaklada nije vlasnik istih, već da su njegova imovina.

Takav krivotvoreni dokument je, u cilju da u žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom Republike Hrvatske neistinito prikaže da predmetne umjetnine nisu njegovo vlasništvo, te time značajno oteža postupak dokazivanja i osiguranja oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom, putem odvjetnika dostavio sudu.

S obzirom na navedeno, stoji na stranici, a imajući u vidu da je okrivljenik postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo, USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika i naplatu jamstva u iznosu od 15 milijuna kuna u korist državnog proračuna Republike Hrvatske.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene