Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskuzivni razgovor

Rončević: Nemam se čega bojati, ne bježim iz Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ministar obrane i unutarnjih poslova dao je ekskluzivan intervju za Novu TV.

'Ja sam danas pola dana zatočen, ne znam koji su to novinari, koja redakcija, ali mislim da to ne vodi ničemu, da se stvara nepotrebna klima. To ne služi ničemu. Javnosti je jasno da će protiv mene biti podignuta optužnica, možda je već danas, možda će sutra. Stvara se jedna klima, jedan linč i krše mi se ustavna prava', rekao je Berislav Rončević na početku razgovora. 'Ustav je jasan - svatko se ima pravo smatrati nevinim, dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne dokaže suprotno', kaže Rončević.

Pročitajte i ovo Zdravko Mamić na konferenciji za novinare - 5 Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić dao intervju, komentirao i izbore u Hrvatskoj: "Ja mogu glasati" Dragan Kovačević Slučaj JANAF Afera s odijelima, spominje se i Turudić: Sud će odluku donijeti u četvrtak

'Molim da se pravosuđe ostavi na miru'

Rončević smatra da se u njegovom slučaju stvara atmosfera linča, ali kaže da se nema čega bojati ako se ostavi institucije da rade svoj posao Na pitanje zašto je spominjao politiku i pravo, i na koji način ih povezuje, Rončević je odgovorio da ne može komentirati optužnicu. 'Još je nisam dobio, Kada je moj odvjetnik i ja pročitamo osvrnut ćemo se na nju. Prema ovome se predmetu zauzimaju stavovi kao da već postoje pravomoćne presude, kao da su one već izrečene. Političari u Saboru se ne libe govoriti da je to kriminal, da tu postoje elementi kaznenog djela. No, oni za to nisu ovlašteni i ja ih molim da prestanu s tim. Ova zemlja ima trodiobu vlasti, ovaj je postupak uskoro doveden do optužnice i do suca i ja molim samo da se pravosuđe ostavi na miru, neka se i nas ostavi na miru i neka se postupak vodi po Zakonu i Ustavu Republike Hrvatske, ništa drugo. Ako tražim previše, onda ne znam što bih više rekao', kaže Rončević.

>> Sve se radi da se Rončeviću što brže 'spakira'

'Šimonovićeva izjava krajnje neprimjerena'

Na pitanje smatra li da je bilo pritisaka politike na pravosuđe, Rončević odgovara da je. 'Nažalost, bilo je izrazito velikih pritisaka. Pogotovo je neprimjerena izjava ministra pravosuđa, koji je rekao da ako ne bude optužnice protiv Rončevića, da je to test ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. On je zadnja osoba koja bi to smjela reći, on se do danas nije ogradio od te svoje izjave, prema tome imam osnovano pravo sumnjati da on apsolutno dijeli to mišljenje i ako postoje problemi u reformi pravosuđa, onda neka ministar sam sebi postavi pitanje tko koči reformu pravosuđa'.

'Stranka mi nije okrenula leđa'

Rončević je progovorio i o ponašanju svoje stranke, HDZ-a. Kaže, ne misli da mu je stranka okrenula leđa. 'Ne, ja sam član Hrvatske demokratske zajednice i to ću ostati. Nikad nisam od svoje stranke tražio da na bilo koji način utječe na ovaj postupak. To definitivno nikad ne bih radio niti je to potrebno, Apsolutno se ne bojim ovog postupka i tražim samo da bude fair', poručuje Rončević. Na pitanje kako komentira kuloarske priče da će pobjeći iz Hrvatske, Rončević odgovara niječno. 'Ma to su gluposti. Ja imam samo jednu domovinu, Republiku Hrvatsku, i ja ću svoju nevinost i čast, kao i čast svoje obitelji, obraniti u Hrvatskoj pred neovisnim hrvatskim sudom', poručuje bivši ministar te dodaje da ga nije strah. 'Apsolutno me nije strah, ne bojim se činjenica, ne bojim se dokaza, ne bojim se zakona', kaže.

'Samo tražim fair postupak'

Rončević kaže da je uvjeren da će institucije pošteno obaviti svoj posao. 'Apsolutno u to vjerujem. U ovoj državi 15 tisuća ljudi je poginulo za institucije ove države. Ja sam onaj koji istinski govori da se pusti institucije da rade svoj posao. Nisam od onih koji tako govore, pa kad te institucije kažu nešto što im se ne svidi, onda napadaju te iste institucije'. Na pitanje je li pritom aludirao na predsjednika Mesića, kaže da ne aludira ni na koga. Samo molim fair i pošteni postupak...nemam se čega bojati', zaključuje Rončević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene