Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravosudna tijela na nogama

Sud paniku i blamažu ublažava preko Devčića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bi li ikada slučaj kamioni završio podizanjem optužnice da je Ivo Sanader na vlasti?

To nećemo nikada doznati.  No, ćemo ubrzo vidjeti hoće li on, ali i predsjednik Mesić dati svoja saznanja u slučaju kamioni. Sudbenu vlast i trećeg dana pogađa istina. Informaciju o datumu suđenja te sutkinji koja se trebala baviti slučajem kamioni, Nova TV ekskluzivno je objavila još u subotu.

Pročitajte i ovo Zgrada Općine Smokvica velika akcija u Dalmaciji USKOK pokrenuo istragu protiv načelnika i poduzetnika: Objavljeni detalji za što se točno sumnjiče Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV uhićena dvojica Detalji posljednje USKOK-ove akcije: "Sutra najkasnije slijedi ispitivanje"

>> Rončević: Nemam se čega bojati, ne bježim iz Hrvatske

Iako to prozori ne odaju, panike na sudskim hodnicima itekako je bilo. Informacija da je predmet 'vojni kamioni' već dodijeljen sutkinji Ivani Kršul, i prije nego je optužnica protiv bivšeg ministra Rončevića i njegova nekadašnjeg pomoćnika Bačića i stigla na adresu suda, digla je na noge pravosudna tijela. Premda je iz zgrade suda izišlo ime sutkinje, u čije je ruke trebao stići spis, vlastitu grešku u koracima i nastalu pravosudnu blamažu, sud danas ublažava preko glasnogovornika. Kažu, službene potvrde o tome još nema, ali tu mogućnost ostavljaju otvorenom.

'Nema pritisaka na sud'

'Moram napomenuti da se spisi dodjeljuju u skladu sa sudskim poslovnikom, tako da to može  biti bilo koji od tih sudaca, pa tako i navedena sutkinja', objasnio je Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda. Spomenuta uskočka sutkinja, i do sada se uglavnom bavila predmetima iz gospodarskog kriminala. Upućeni kažu da sa završetkom suđenja za Maestro, nema previše posla pa bi mogla biti u prednosti u odnosu na ostale uskočke kolege.

Visoki i pouzdani izvor

Informacija, koju je objavila NovaTV, a koja je očito podigla prašinu u pravosudnim krugovima, bila je iz poprilično visokog i pouzdanog izvora, o čemu imamo i pisani trag. Iako je ranije bilo slučajeva u kojima su mediji nagađali o imenima sudaca, zagrebački Županijski sud nikad nije reagirao na ovaj način. 'Ta tvrdnja je iznijeta zapravo kao jedna gotova informacija, iz koje se može zaključiti da postoji odgovarajući pritisak na sud, i da postoji i scenarij, po kojem se određeni spisi dodjeljuju određenim sucima, a to ne stoji', istaknuo je Devčić. Europa od Hrvatske traži nezavisno pravosuđe i poštivanje zakona, a ta je granica još jednom postala tanka. Ma koliko mjerodavnima bilo teško priznati da se u slučaju Rončević žure nakon packi iz Bruxellesa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene