Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlouporaba položaja

Uskok tereti Šišljagića da je od tvrtki primao donacije 'na ruke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskok tereti Vladimira Šišljagića da je županiju oštetio za najmanje 200 tisuća kuna tako što je tvrtkama odobravao pomoć a onda 80 posto tog iznosa primao natrag 'na ruke'.

Osječko-baranjskog župana i predsjednika HDSSB-a Vladimira Šišljagića Uskok tereti da je, uz pomoć dvojice suradnika, tijekom 2011. i 2012. županiju oštetio za najmanje 200 tisuća kuna, jer je od tvrtki kojima je odobrena županijska financijska pomoć čak 80 posto donacija primao natrag 'na ruke.

Pročitajte i ovo Uskok Uskokova optužnica Sudski službenik izdao lažno uvjerenje: Podignuta optužnica protiv njega i muškarca protiv kojeg se već vode kazneni postupci Josipa Pleslić uhićeno dvoje Objavljeni detalji nove istrage protiv Josipe Rimac: Kao mito tražila da ne plaća režije, opremili joj i kuću u Vodicama

'Na opisani su način prvookrivljenik i drugookrivljenik pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 142.000 kuna, a Osječko-baranjska županija je oštećena za najmanje 200.000 kuna', objavio je Uskok na svojoj internetskoj stranci. Iako ne navode imena osumnjičenika iz njihovih je funkcija jasno da je riječ o Šišljagiću i tadašnjem pročelniku Agencije za razvoj Osječko-baranjske županije Martinu Marolinu.

U izvlačenje novca navodno je bio uključen još jedan muškarac koji je pronalazio tvrtke čiji su direktori, kako se sumnja, većinu donacija u gotovini vraćali lokalnim političkim moćnicima.

'Osnovano se sumnja da su prvookrivljenik, kao župan Osječko-baranjske županije, i drugookrivljenik, kao pročelnik Agencije za razvoj Osječko-baranjske županije, tijekom 2011. i 2012. godine, u Osijeku, zajedno i sukladno dogovoru, u namjeri da sebi pribave nepripadnu imovinsku korist na štetu županije, u više navrata, sami ili posredstvom trećeookrivljenika, pronalazili vlasnike trgovačkih društava kojima se isplaćivala financijska pomoć iz proračuna županije. Nakon obavljenih uplata na temelju donesenih rješenja o odobrenju financijske pomoći, prvookrivljenik i drugookrivljenik su osobno ili posredstvom trećeookrivljenika, od odgovornih osoba trgovačkih društava preuzimali do 80 posto isplaćenih iznosa', izvijestio je Uskok koji je istragu pokrenuo zbog zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nezakonitostima.

Vladimir Šišljagić izjavio je kako ga do sada nitko nije kontaktirao ni tražio bilo kakve informacije, no da je spreman u svakom trenutku odazvati se na poziv. Rekao je da zna da je Uskok još jesenas provodio neke istražne radnje u Županiji te je naložio svim svojim pročelnicima da na zahjev dostave svu potrebnu dokumentaciju.

HDZ optužuje HDSSB za kriminal u pretvorbi

Po saborskom Poslovniku zastupniku kojem je mandat u mirovanju miruju i sva prava i obveze koje proizlaze iz mandata, među kojima je i zastupnički imunitet.

Šišljagić je drugi župan u posljednjih nekoliko mjeseci koji se našao na meti Uskokovih istražitelja, nakon SDP-ove sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel koja je u istražnom zatvoru zbog sumnje u korupciju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene