Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Crne kutije'

Uređaj koji spašava živote uskoro u automobilima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznate crne kutije više neće imati samo zrakoplovi. Uskoro će svi automobili proizvedeni u Europskoj uniji imati uređaje koji će u slučaju prometne nesreće alarmirati hitne službe.

Sustav pod nazivom E-poziv trenutačno se testira u Hrvatskoj te u još 8 zemalja Europske unije.Od 1. siječnja 2015. nijedan se automobil u Europskoj uniji neće moći prodati bez takozvane crne kutije za automobile koja, poput one u zrakoplovu, skuplja podatke u slučaju prometne nesreće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cameron na Twitteru Britanija će analizirati crne kutije iz malezijskog zrakoplova Slika nije dostupna Vlak s tijelima stigao u Harkiv Proruski separatisti predali crne kutije malezijskim stručnjacima

'Ona se aktivira u trenutku nesreće ili u trenutku manualne aktivacije poziva i u tom trenutku skuplja podatke o trenutnoj poziciji, brzini vozila, broju putnika,smjeru kretanja vozila', objasnio je Hrvoje Strepački iz Ericsson Tesle.

>> Dvojica vozača osjetila primjenu novog, strožeg zakona

Crna kutija sve podatke, putem domaćih teleoperatera, odmah šalje u centar 112. 'Često puta vozač bude tako povrijeđen da nije u stanju nikakvu dojavu iz vozila napraviti. Ovaj će uređaj omogućiti da bude automatizam u dojavi nesreće sa mjesta događaja i da žurne službe budu obaviještene. Prvenstveno se misli na hitnu medicinsku pomoć, policiju i vatrogasce', rekao je mr.sc. Pavao Britvić, voditelj županijskog centra 112.

Djelatnik centra moći će i nazvati unesrećene jer uređaj je ujedno i telefon. Kad proradi, sustav će spašavati živote. 'Primjena ovog projekta smanjuje vrijeme reakcije i povećavaju se šanse za preživljavanje stradalih, a drugi problem koji se rješava je točna lokacija prometne nesreće', rekao je Alan Vojvodić iz HAK-a. Europska unija procjenjuje da će sustav na godinu spašavati do 2500 života u Europi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene