Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što otkrivaju...

VIDEO Evo zašto svi uvijek žele 'crnu kutiju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je zovu crna kutija, radi se o vrlo robusnoj napravi zapravo jarko narančaste boje. Uređaj je to koji snima ključne podatke tijekom leta, a može pretrpjeti strahovite udarce i temperature od 1.000 stupnjeva Celzija.

Crne kutije malezijskog Boeinga 777 napokon su predane u ruke malezijskim vlastima i trebale bi rasvjetliti mnogo toga oko kobnog leta MH17, koji je srušen iznad istočne Ukrajine.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Slika nije dostupna Vlak s tijelima stigao u Harkiv Proruski separatisti predali crne kutije malezijskim stručnjacima

Britanski stručnjak za zrakoplovstvo David Barry za Telegraph je objasnio važnost pronalaska crnih kutija nakon pada zrakoplova i koja je njihova uloga u istragama zrakoplovnih nesreća.

Što o kobnom letu MH17 znaju američki obavještajci?

Postoje dvije vrste crnih kutija, one koje snimaju podatke o letu i one koje snimaju podatke iz pilotske kabine, odnosno komunikaciju pilota međusobno i s kontrolnim tornjem. Srušeni Boeing 777 imao je obje te kutije i obje su predane malezijskim vlastima.

Crne kutije prvi će pregledati Ukrajinci i Britanci

Ukrajinske vlasti su priopćile su da su crne kutije iz srušenog malezijskog Boeinga 777 na letu MH17 stigle u Veliku Britaniju, gdje će započeti analiza podataka.

Uređaji su bili u rukama proruskih separatista nekoliko dana, a potom su predani istražnom timu iz Malezije. Dogovoreno je da britanski tim bude zadužen za skidanje podataka. Prve analize će izvršiti nizozemski i ukrajinski timovi, iako je ruska strana insistirala na tome da crne kutije obradi međunarodni tim, koji bi funkcionirao pod okriljem Ujedinjenih naroda.

"Pristali smo na zahtjev Nizozemske da istražitelji za zrakoplovne nesreće iz Farnborougha povrate podatke sa crnih kutija MH17", priopćio je britanski premijer David Cameron putem Twittera.

Cameron je kasnije pozvao Rusiju da "pomogne u istrazi tako što će izaći sa istinom i otkriti vredne informacije o tome šta se zaista desilo sa letom MH17".

Australski premijer: Vrlo je moguće da se mnoga tijela još nalaze tamo, izložena vrućinama i divljim životinjama

Australski premijer Tony Abbott, čiji se državljani također nalaze na listi poginulih, upozorio je u međuvremenu u srijedu da još uvijek nije jasno koliko je tijela iz srušenog malezijskog zrakoplova dopremljeno u Harkiv, otkuda bi trebali u srijedu biti transportirani u Nizozemsku, te koliko je još ostataka poginulih na mjestu nesreće.

"Vrlo je moguće da se mnoga tijela još uvijek nalaze tamo, na otvorenome, pod europskim ljetnim suncem, izloženi utjecaju vrućine i divljim životinjama", upozorio je australski premijer pozvavši da se ostaci poginulih čim prije prenesu s lica mjesta koje se nalazi u zoni pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Abbott je izrazio "veliku zabrinutost" i ustvrdio da do sada operacije prikupljanja posmrtnih ostataka "nisu bile vođene profesionalno". (Hina/D.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene