Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka Upravnog suda

Sud odlučio da istospolni parovi mogu postati posvojitelji: "To je fantastična vijest, ali ovo nije kraj"

Upravni sud krajem travnja presudio je u slučaju zahtjeva za posvajanjem djece koji su podnijeli životni partneri Mladen Kožić i Ivo Šegota. Tim povodom je Udruga Dugine obitelji održala konferenciju za novinare.

U slučaju pristupa posvojenju životnih partnera Mladena Kožića i Ive Šegote Upravni sud je donio odluku da mogu biti posvojitelji. Sud je presudio da ne smije biti diskriminacije.

Pročitajte i ovo Ivo Šegota, udomitelj Nastavak diskriminacije Ivo Šegota: "Traže nas da udomimo još djece, a kad trebamo postati posvojitelji država nas sprječava" Papa Franjo s novinarima u avionu Papa o ženama i LGBT osobama u Crkvi: "Crkva je otvorena za sve, ali..."

Predsjednik Udruge Dugine obitelji Daniel Martinović rekao je da je ovo je veliki trenutak za LGBT zajednicu u Hrvatskoj.

"Svi gay i lezbijski partneri mogu bez straha pristupiti procjeni i, ako žele, mogu postati posvojitelji. Oni kada dođu u Centar za socijalnu skrb, ne smiju biti diskriminirani zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta", naveo je Martinović.

Nakon par mjeseci bili odbijeni

"Igor i Mladen su se prijavili da postanu posvojitelji pa su nakon par mjeseci bili odbijeni. Presudu su čekali pet godina. Jako mi je drago što je Upravni sud presudio da ne smiju biti diskriminirani", dodao je Martinović.

"Slučaj je trajao pet godina, mogao je trajati puno duže, već smo mislili da ćemo morati na Europski sud za ljudska prava. Drago nam je da je Upravni sud u Zagrebu odmah rekao da je to jasan slučaj diskriminacije i da oni ne smiju biti odbijeni zato što su dva muškarca", kazao je Martinović.

"To znači da svi gay i lezbijski parovi u Hrvatskoj, ako žele, ako su vjenčani, žive u partnerstvu, mogu pristupiti za posvojitelje. To je fantastična vijest, nama je jako drago. Cijelo vrijeme dok je postupak trajao, mi u udruzi imamo osobe koje su pojedinačno postale posvojiteljice i nisu imale nikakvih problema na procjeni jer ih nitko nije pitao za njihovu seksualnu orijentaciju", rekao je Martinović.

"Ovo nije kraj"

"Ovo nije kraj, ima diskriminacije u slučajevima medicinski potpomognute oplodnje, imamo i probleme s djecom koja su rođena u inozemstvu, a gay ili lezbijskih parovima koji su dobili strani rodni list pa nisu priznati ako su navedene dvije majke ili dva oca. To su neke buduće tužbe koje će tek uslijediti kako bi na kraju svi bili ravnopravni", objasnio je Martinović.

Navodi da posvojiteljstvo stvara trajni roditeljski odnos i to je nešto što više zanima ljude.

"Imali smo situaciju u kojoj su se partneri morali rastati pa bi jedan od partnera posvojio dijete i onda su se opet morali vjenčati, zasnovati životno partnerstvo. Znamo da ima dosta parove koje to zanima. Vidjeli smo cijelu priču koliko je djece u domovima i koliko su ti postupci otežani", dodao je.

"Pozivam sve gay i lezbijske parove koji žele posvojiti koji su do sada bili u strahu od diskriminacije, rado ćemo im pomoći", rekao je Martinović. Sustavni problem vidi i u tome što CZSS-i nemaju ujednačenu praksu po tom pitanju pa osobne predrasude idu protiv struke.

Nisu imali problema nakon što je otišla ravnateljica CZSS-a

"Ivo i Mladen nisu imali problema s udomljavanjem nakon što je ravnateljica nadležnog CZSS-a prešla na neku drugu funkciju. Kad su došle nove osobe, one su bez problema riješile taj slučaj", zaključio je Martinović.

U svibnju 2016. godine Kožić i Šegota prijavili su se u lokalni Centar za socijalnu skrb u želji da postanu posvojitelji. Njihov zahtjev uredno je zaprimljen, ali nakon par mjeseci odbijeni su samo zato što su u životnom partnerstvu.

Kako bi situacija bila još apsurdnija, u Hrvatskoj posvojitelji mogu postati pojedinke i pojedinci, kao što su neki drugi članovi i članice udruge Dugine obitelji učinile u proteklih desetak godina. Nakon odbijanja, odlučili su tužiti tadašnje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Sudski je postupak završio u njihovu korist, presudom koja eksplicitno navodi kako ne smiju biti diskriminirani zbog toga što su u životnom partnerstvu.

Na potezu nadležno ministarstvo

Ova presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Republici Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji i jamči im da ne smiju biti diskriminirani na temelju njihove seksualne orijentacije. Pravo djeteta na najbolje moguće posvojitelje i dalje ima prioritet, te ova presuda ne znači automatski da gej i lezbijski parovi postaju posvojitelji - no životni partneri i partnerice mogu se sada bez straha javiti svom Centru za socijalnu skrb i prijaviti se za evaluaciju za posvojenje.

Sad je na potezu Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje bi budućim postupcima trebalo ispraviti nepravdu, uzevši u obzir zakone, Ustav, konvencije i odluku Ustavnog suda za udomiteljstvo koja se može i smije vezati za posvojenje, poručuju iz Duginih obitelji.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene