Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivan Sondi

Umro jedan od najcitiranijih profesora na zagrebačkom sveučilištu

Ivan Sondi
Ivan Sondi Foto: HAZU
Ivan Sondi je bio najcitiraniji hrvatski geoznanstvenik i jedan od najcitiranijih profesora Sveučilišta u Zagrebu s respektabilnim međunarodnim ugledom.

Hrvatski geolog i akademik Ivan Sondi umro je u subotu u Zagrebu u 59. godini života, izvijestila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) istaknuvši kako je Sondi dao velik doprinos svjetskoj znanosti te je bio najcitiraniji hrvatski geoznanstvenik.

Sondi se rodio 1965. u Pitomači. Diplomirao je 1990. geologiju na Rudarsko-geološko-naftnome fakultetu te magistrirao 1993. oceanologiju i doktorirao 1995. geologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Od 1991. do 2011. radio je u Institutu Ruđer Bošković gdje je 2010. izabran u zvanje znanstvenoga savjetnika.

Pročitajte i ovo Bombardiranje u Rafi Grad Rafah Novo bombardiranje u pojasu Gaze: "Izrael nam je uputio upozorenje, nastao je kaos"

Od 2011. bio je redoviti profesor u trajnom zvanju na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu te gostujući profesor Instituta Jožef Stefan u Ljubljani. Radio je i na Sveučilištu Clarkson u SAD-u (1997.-2003.), bio gostujući istraživač u više institucija te redoviti član HAZU-a.

Akademik Sondi bavio se istraživanjima u području mineralogije okoliša, geokemije i sedimentologije, ponajprije formiranjem nanominerala i mineralnih nanočestica i njihovom ulogom u biogeokemijskom kruženju tvari u prirodnom okolišu.

HAZU ističe kako je dao velik doprinos svjetskoj znanosti u području sedimentologije, geokemije, biomineralizacije i nanoznanosti.

Pokrenuo je novi smjer u geoznanostima u Hrvatskoj koji uključuje istraživanje formiranja nanominerala i nanostrukturiranih mineralnih čestica i njihovu ulogu u biogeokemijskom kruženju tvari u okolišu. Dao je i važan doprinos razumijevanju procesa biomineralizacije karbonatnih minerala na nanorazini.

Pročitajte i ovo Sajam maslina - 4 Najavljena dobra godina Cijena mnogima omiljenog ulja u godinu dana porasla više od 40 posto, proizvođači objašnjavaju zašto je to tako

Njegov rad objavljen 2004. u časopisu Journal of Colloid and Interface Science jedan je od najcitiranijih radova hrvatskih znanstvenika u svijetu općenito te prema bazama Google Scholar i Scopus ima više od 6400, odnosno 4438 citata.

Bio je voditelj ili suradnik na brojnim međunarodnim i domaćim projektima, a svojim znanstvenim radom i publiciranjem u prestižnim međunarodnim znanstvenim časopisima promicao je hrvatsku znanost u svijetu.

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..."

Za svoj istraživački rad dobio je brojne nagrade od kojih se prema važnosti ističu: 2008. Godišnja nagrada HAZU-a, 2018. Nagrada Andrija Mohorovičić, 2019. Nagrada Ivan Filipović, 2010. Godišnja nagrada Instituta Ruđer Bošković.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene