Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljena dobra godina

Cijena mnogima omiljenog ulja u godinu dana porasla više od 40 posto, proizvođači objašnjavaju zašto je to tako

Aktualno Galerija Sajam maslina - 4 Sajam maslina - 4 Foto: DNEVNIK.hr Sajam maslina - 3 Sajam maslina - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sajam maslina - 2 Sajam maslina - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sajam maslina - 1 Galerija 1/4 >>
Cijene maslinova ulja poskupjele su u cijeloj Europi, pa tako i u Hrvatskoj, a svoja iskustva i savjete prozvođači i kupci mogli su podijeliti na Festivalu maslina. Više o maslinovome ulju na Festivalu je za Dnevnik Nove TV otkrila Lara Švigir.

Cijena maslinova ulja, jedne od omiljenih namirnica brojnih ljudi, u godinu dana porasla je u Europskoj uniji prosječno 50 posto.

Poskupljenje na svojim novčanicima osjete i Hrvati jer se maslinovo ulje u Hrvatskoj, prema podacima Eurostata, prodaje za čak 44 posto skuplje u odnosu na siječanj 2023., što je jedno od najvećih poskupljenja u cijeloj Europskoj uniji.

Na Festivalu maslina koji se održao u Zagrebu predstavilo se 40-ak izlagača koji su imali priliku razmijeniti iskustva i znanja, a posjetitelji su imali priliku dati svoj sud o proizvodima, ali i cijenama.

Svoje adute u veseloj atmosferi pokazali su maslinari i mali OPG-ovi. Na štandovima je bilo svega, od meda, kobasica, sira, raznih vrsta maslina...

Izlagačica Matea za Dnevnik je Nove TV podijelila kako je "najveća pomama za dehidriranim maslinama, ali maslinovo ulje je uvijek in".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Brzi odgovor Plenković: "Milanović me zadnji put zvao prije 150 godina"

"Sve je skupo, jako skupo. Nakon što je prešlo sve u euro, sve je poskupilo", rekao je posjetitelj Ljubomir.

Posjetitelj Mirko cijene smatra opravdanima. "Mislim da takav proizvod treba imati cijenu. To je cijena koja je opravdana", kaže.

Za litru domaćeg maslinova ulja treba posegnuti malo dublje u džep i izdvojiti u prosjeku 20 eura.

I dok shvaća da je za prosječnog građanina to velik iznos, izlagač Danijel ipak poručuje: "Bolje da si kupe litru pravoga".

"Ja sad kada kupim u dućanu, sve mi je jako puno, ali nikad ne znate što je u proizvodnji", podijelila je posjetiteljica Dragica.

U siječnju 2024. gotovo sve su zemlje EU izvijestile o znatnom povećanju cijene. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, prema podacima Eurostata, najveće povećanje bilježi se u Portugalu, Grčkoj i Španjolskoj.

"Kad izračunate koliko rada morate uložiti da biste proizveli litru ulja, onda vidite da je to skupo. Mi imamo još uvijek sreću što Hrvatska nije pogođena značajnijim bolestima masline", rekao je Srećko Goss, predsjednik Zagrebačkog maslinarskog instituta.

Pročitajte i ovo HDZ i SDP - 2 uoči izbora Počelo je! Borba za glasove već je u punom jeku, pogledajte što je jedna od tema ove pretkampanje

To dovelo do manjka proizvoda na tržištu, pa samim time i više cijene. A kada se proizvodi visoko kvalitetno ulje, to iziskuje dodatna ulaganja.

"Za naše maslinare je to velika muka i briga i imaju veliku konkurenciju u proizvodnji", smatra posjetitelj Bogdan.

A i maslinari sa Sajma ističu kako ih čeka dobra godina te da cijene ovog tekućeg zlata više ne bi trebale rasti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene