Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgubljene mirovine

Umirovljenici žele ispraviti nepravdu II. stupa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klub zastupnika HNS/HSU-a u saborsku je proceduru uputio prijedlog izmjena kojim kane ispraviti nepravde prema umirovljenicama koje su odlukom da mirovine ostvaruju iz II. mirovinskog stupa izgubile između 500 i 1500 kuna.

Silvano Hrelja je u ime tog saborskog kluba izvijestio kako su prva rješenja i mirovini korisnika II. stupa pokazala drastično manje mirovine u odnosu na mirovine ostvarene samo iz I. stupa, odnosno da se razlike kreću od 500 do 1500 kuna.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić Najavili rast Možemo! predstavio program za umirovljenike: "Sve jednokratne mjere su prevara, mirovina nije milostinja" Umirovljenica, ilustracija Objavio HZMO Poznato kada stižu mirovine: Osim povećanja, stiže još jedno iznenađenje za dio korisnika

Iznio je podatke po kojima su 1. prosinca ove godine ovakve mirovine primale 602 umirovljenice, čija prosječna mirovina iz njihove štednje od 5 posto iznosi 106,8 kuna, a da se u idućoj godini očekuje kako će ih biti oko tisuću. Riječ je, ističe Hrelja, o bivšim radnicama koje su mimo svoje volje upućene u prijevremenu starosnu mirovinu, uglavnom kao višak, zbog stečaja njihova poduzeća ili tržišnih poremećaja uzrokovanih krizom.

>> Sljedeće godine će nedostajati 15,7 milijardi kuna za isplatu mirovina!

'Nepravdu treba ispraviti'

'Zalažemo se da se odlike mirovinskog sustava, osim međugeneracijske solidarnosti i zaštite u doba starosti i bolesti, trebaju zasnivati i na jednakosti i pravičnosti, a u ovom slučaju pokazuje se da toga nema', poručio je.

Naglasio je kako u vrijeme kada su se spomenute radnice odlučivale za II. stup taj sustav nije bio odmjeren niti planiran, a pokazao se štetnim po njih, zbog čega država, tvrdi, tu nepravdu treba ispraviti.

Tu bi nepravdu HNS/HSU riješio izmjenom formule osnovne mirovine, a kao najbolje rješenje predlažu da korisnice II. stupa same izaberu povoljniju mirovinu, odnosno povratak u I. stup. U tom smislu, njima bi se isplaćivao dodatak na mirovinu, razmjerno uplatama doprinosa u I. stup mirovinskog osiguranja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene