Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje bez potvrde

O Tomislavu Salopeku: 'Bili su to nerealni zahtjevi i nije se moglo učiniti više'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dalje nema službene potvrde o pogubljenju Tomislava Salopeka. Prvi je to Hrvat kojeg je otela teroristička skupina samo-prozvane Islamske države.

Slučaj otetog Hrvata Tomislava Salopeka kojeg je otela skupina džihadista samoproglašene Islamske države u Egiptu za Dnevnik Nove TV komentirao je umirovljeni profesor, koji je godinama predavao na američkom sveučilištu u Kairu, prof. Ivan Iveković.

Pročitajte i ovo Nestali dječak Émile Osam mjeseci potrage Novi trag u slučaju nestanka malog Émilea: "Intenzivno pretražujemo sve podatke i snimke" Ilustracija Oteli ih nakon slijetanja Kraj misteriozne otmice u brdima: Policija imala dozvolu za smrtonosnu silu

'Bili su to nerealni zahtjevi. I u slučaju Tomislava Salopeka nije se moglo učiniti više', napomenuo je profesor Iveković koji je 24 godine predavao na američkom sveučilištu u Kairu.

Jer teroristi su za njegovu slobodu tražili oslobađanje muslimanskih žena, ne navodeći imena ni broj.

'Vjerojatno ih ima nekoliko tisuća. I to egipatska vlada nije mogla učiniti, niti je bila voljna', smatra to profesor Iveković.

Nakon tragičnog slučaja Tomislava Salopeka hrvatske tvrtke u Egiptu pojačale sigurnosne mjere

Svako popuštanje teroristima znači njihovu pobjedu pa mnoge države s njima ne pregovaraju, dok to druge čine u tišini. Hrvatskoj je ovo prvi slučaj.

'Hrvatska nije u borbi protiv Islamske države, ali je na spisku onih koji podržavaju tu borbu, kao i ostale članice NATO-a', pojašnjava profesor Iveković.

Osudu i ogorčenje cijelog ovog slučaja izrazila je Španjolska, ali i mnoge druge zemlje, a jučer je solidarnost Hrvatskoj i obitelji Tomislava Salopeka iskazala i slovenska vlada.

'S velikom zabrinutošću pratimo informacije povezane sa sudbinom hrvatskog državljanina. U teškim i neizvjesnim danima slovenska je vlada u mislima s rodbinom Tomislava Salopeka i susjednom Hrvatskom', priopćila je Vlada Republike Slovenije.

Prije objave prijeteće snimke s Tomislavom Salopekom, takozvana Islamska država je Hrvatsku spomenula u svojem videu gdje je zaprijetila osvajanjem. Početkom veljače crna zastava zavijorila se i u Gornjoj Maoči, svega 25 kilometara od hrvatske granice.

A i SOA je u svojem izvješću nedavno objavila da se na području takozvane Islamske Države bori šest Hrvata, koji uz hrvatsko, imaju i drugo državljanstvo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene