Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UBIUDR: Trebalo je oštro protestirati zbog Kadijevića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke ogorčena je što hrvatske vlasti nisu uputile Rusiji oštru protestnu notu u povodu davanja ruskog državljanstva bivšem generalu JNA i zadnjem ministru obrane u vladi bivše Jugoslavije Veljku Kadijeviću, koji je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine.

S novim statusom ovaj ratni zločinac neće moći biti izručen Hrvatskoj jer ruski ustav ne dopušta izručenje ruskim državljana drugim zemljama, kaže ova braniteljska udruga u priopćenju i pita zašto hrvatska diplomacija nije reagirala na vrijeme s obzirom da je Kadijević dobio status izbjeglice u Rusiji još 2005. i morao je živjeti tri godine tamo da bi stekao pravo na državljanstvo.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin potpisan dekret Rusija mami strane državljane da se bore protiv Ukrajine, Putin pripremio povlastice Slika nije dostupna Javno obraćanje ministru 'Odlučite, ministre, što ćete reći žrtvama silovanja kada se pridruže braniteljima u šatoru'

'Stoga se hrvatski branitelji i stradalnici pitaju: što je sve te godine radila naša diplomacija da nije mogla Rusiji dokazati tko je Veljko Kadijević i za kakve je zločine optužen? 

>> Kadijević potvrdio dobivanje ruskog državljanstva

>> Veljko Kadijević postao Rus, neće biti izručen Hrvatskoj

Nakon ovog sramnog čina Državno odvjetništvo RH vjerojatno će i dalje progoniti hrvatske branitelje, osumnjičene za ratne zločine, dok onima s vrha zločinačke piramide, poput čelnog čovjeka zločinačke JNA nitko ne može ništa', kaže iz Udruge branitelja Podravke.

Hrvatsku vlast je iz istih razloga prije nekoliko dana kritizirala i osječka Hvidra.

Protiv Kadijevića u Hrvatskoj su podignute tri optužnice na županijskim sudovima u Bjelovaru, Vukovaru i Osijeku zbog ratnog zločina te bombardiranja i raketiranja civilnih ciljeva. Krajem 2000. godine za Kadijevićem je raspisana domaća, a u ožujku 2006. i međunarodna tjeralica.

Kadijević je rusko državljanstvo dobio u kolovozu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene