Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javno obraćanje ministru

'Odlučite, ministre, što ćete reći žrtvama silovanja kada se pridruže braniteljima u šatoru'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Marija Slišković, predsjednica grupe "Sunčica" iz udruge Žene u Domovinskom ratu nad kojima je izvršen ratni zločin silovanja, prozvala je u srijedu ministra branitelja Predraga Matića za nebrigu nad žrtvama silovanja u Domovinskom ratu, te da unatoč najavama nije zaživio zakon kojim bi se uredila prava tih žrtava.

'Ministre želim Vam reći, a i Vi to znate da ste posao koji se odnosi na brigu za žrtve ratnog zločina silovanja obavili krajnje neodgovorno, loše, bez istinske brige za žrtve', navodi Marija Slišković u javnom obraćanju ministru Predragu Matiću.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema smanjivanja Matić: 'Branitelji su u boljolj poziciji od drugih' Slika nije dostupna Za nepovjerovati Ministar branitelja Matić: 'Lažnjaci' imaju bolju dokumentaciju od pravih

Pozivajući se na njegove izjave kako prijašnje vlade nisu pokazale brigu za žrtve ratnog zločina silovanja, ali da ova aktualna to hoće, Slišković ističe kako su i te žrtve, 'zbog nerada Ministarstva ili politikanstva u njemu', i u ovoj godini na zalasku ostale bez svojih prava.

Napominje kako je Louisa Vinton, voditeljica ureda UNDP Zagreb, početkom 2013. osigurala sredstva za izradu zakona, ali da su unatoč njenom trudu i zalaganju potrošene dvije godine i ništa se nije napravilo. 'Zakon je u radu, sredstva nisu u proračunu, žrtve će čekati i narednu godinu. To je dobar posao?', upitala je ministra.

VIDEO Gotovina o braniteljima u Savskoj: 'To su naši branitelji, imaju pravo reći što žele'

'Pred Ministarstvom su u ovim hladnim danima oni za koje kažete da su tamo bez razloga, hrvatski branitelji. Odlučite ministre što ćete reći žrtvama ratnog zločina silovanja koje nisu dobile svoja pripadajuća prava, kada se pridruže braniteljima u šatoru. Hoćete li reći da su ispolitizirani', upitala je Matića.

Slišković je ocijenila i kako Hrvatska završava vrlo neuspješnu 2014. godinu, da je neuspjela gospodarski i politički, 'no posebno u poštovanju ljudi koji su svojim tijelima stvorili temelje budućnosti zemlje i naroda'.

'Prema njima i prema žrtvama zemlja ima obvezu. Vi ministre ste branitelj i žrtva, bili ste logoraš, prošli ste pakao tortura. Danas Vas zovu političarem. Očito samo iz jednog razloga, na nastali problem odnosa branitelja i Ministarstva branitelja opredijelili ste se biti vojnik politike', kaže u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene