443803
443803
443803
443803
443803

U Zagrebu otvorena najsuvremenija stanica za punjenje električnih vozila

  • , 19.07.2016., 13:02
  • Autor:

HEP je u Zagrebu otvorio prvu stanicu za punjenje električnih vozila koja za napajanje koristi solarnu energiju.

 
 
 
 
Stanica za punjenje električnih vozila (Foto: HEP)
Stanica za punjenje električnih vozila (Foto: HEP)

Vlasnicima električnih i plug-in hibridnih vozila u Zagrebu od prošlog je tjedna dostupna najsuvremenija stanica za punjenje električnih vozila u Hrvatskoj. Riječ je o HEP-ovoj ELEN LEAF punionici i prvoj stanici za punjenje električnih vozila koja za napajanje koristi solarnu energiju te je ovo kruna HEP-ovog razvojnog projekta ELEN u sklopu kojeg je ova kompanija u trinaest hrvatskih gradova do sada otvorila 22 punionice, po čemu su lideri na našem tržištu. 

Foto: HEP

Ivica Kostelić na ELEN punionici

Stanica za punjenje sastoji se od dvije nadstrešnice sa solarnim panelima i ultra brzom punionicom za punjenje električnih vozila snage 50 KW DC i 43 KW AC koja omogućuje punjenje električnih vozila u roku već između 15 minuta i pola sata, pri čemu se u isto vrijeme mogu puniti dva vozila. Kao i sve ostale HEP-ove punionice za električna vozila, tako i ova punionica koristi isključivo obnovljive izvore energije (sunčeva energija) te će pomoću solarnih panela ELEN LEAF stanica godišnje proizvoditi 3000 KWh električne energije.

Spoj koncepta elektromobilnosti i primjene obnovljivih izvora energije

'Ova tehnološki i dizajnerski jedinstvena punionica predstavlja izvanredan spoj koncepta elektromobilnosti i primjene obnovljivih izvora energije i upravo takvim spojem okolišno prihvatljivih tehnologija HEP pokazuje da prati europske i svjetske politike smanjenja emisija CO2, sprječavanja klimatskih promjena i očuvanja okoliša', izjavio je član Uprave Hrvatske elektroprivrede, Saša Dujmić.

Foto: HEP

Otvorenju punionice prisustvovali su brojni ugledni uzvanici

Osim gospodina Dujmića, otvaranju najsuvremenije punionice za električna vozila prisustvovali su i ministar gospodarstva Tomislav Panenić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Alen Gospočić, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg, predstavnici Grada Zagreba te voditelj projekta e-mobilnosti HEP grupe Ivica Skorić. Prototip punionice izrađen je temeljem natječaja na kojem je odabran rad i idejno rješenje dizajnerica Ane Banić Göttlicher i Maše Vukmanović. HEP će ove godine nastaviti s otvaranjem novih stanica za punjenje električnih vozila u Hrvatskoj te do kraja 2016. možemo očekivati nove punionice u 19 hrvatskih gradova, a od sljedeće godine HEP će brze punionice postaviti i na autoceste diljem Hrvatske.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se