Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U kotlini među planinama

'U zadnjih nekoliko godina na tom je aerodromu bilo 10-ak nesreća'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Aerodrom kod skijališta St. Moritza jako je komopliciran za slijetanje jer je na velikoj nadmorskoj visini', tvrdi Josip Milošević, stručnjak za zrakoplovne nesreće.

Dodao je kako se aerodrom na kojem se dogodila nesreća nalazi u kotlini između planina i ima vrlo kritičan prilaz i s jedne i s druge strane. 'Kod gradnje aerodroma zbog konfiguracije terena električni dalekovodi su razmješteni uzduž piste pa uopće nije čudo da se avion uslijed promašenog slijetanja zabio u stupove', pojasnio je Milošević.

Pročitajte i ovo Rochers-de-Naye tragedija u Alpama Majka s djecom otišla na planinarenje, a onda im se izgubio svaki trag: Pronađeni su mrtvi Kokain - 2 Podržao i dio struke Glavni grad jedne od najbogatijih europskih zemalja želi legalizirati kokain: "Konzumenti bi znali što kupuju, bilo bi sigurnije"

>> VIDEO: Zrakoplov poletio iz Zagreba, poginula dva pilota

Istakao je kako je u spomenutoj zračnoj luci redovito loše vrijeme jer se nalazi u vrhovima švicarskih Alpi gdje su vrlo često uvjeti zaleđivanja. 'No, to ne mora biti presudan faktor jer je avion Beechraft Premier One opremljen sustavom protiv zaleđivanja', tvrdi. Dodaje da su nesreći sigurno dopridonijeli složeni vremenski uvjeti, no ističe da je avion certificiran za jednog pilota i za instrumentalno prilaženje pa je stoga čudno što nije od prve pogodio pistu.

Mercedes među avionima u tom klasi

'Radi se o avionu od 5,6 tona težine, koji je mercedes među tom klasom i koji postiže brzinu od 860 km/h', rekao je Milošević i dodao kako se na aerodromu kod St Moritza u zadnjih nekoliko godina dogodilo 10-ak nesreća sa sličnim tipom aviona u toj kategoriji.

Podsjetimo, jučer se u Švicarskoj srušio zrakoplov koji je poletio iz Zagreba. Avion se prilikom slijetanja zabio u električni vod i zapalio. U njemu su bila dvojica pilota koja su smrtno stradala. I službeno je potvrđeno da se radi o njemačkim državljanima.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene