Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podržao i dio struke

Glavni grad jedne od najbogatijih europskih zemalja želi legalizirati kokain: "Konzumenti bi znali što kupuju, bilo bi sigurnije"

Aktualno Galerija Kokain - 1 Kokain - 1 Foto: Vijesti u 17 Kokain - 2 Kokain - 2 Foto: Vijesti u 17 Bern - 1 Bern - 1 Foto: Vijesti u 17 +0 Bern - 2 Galerija 1/4 >>
U glavnom gradu Švicarske traje snažna inicijativa da se legalizira kokain. Ima potporu u gradskoj skupštini Berna. Gradsko vijeće, međutim, tome nije sklono. Obje strane imaju zagovornike i u stručnim krugovima.

Analiza otpadnih voda pokazuje da su Zurich, Basel i Ženeva u 10 europskih gradova u kojima se najviše konzumira kokain. Struka tvrdi da ga koristi pet posto stanovništva. Inicijativa da ga se i legalizira ide kroz parlament glavnog grada Berna. Podržava je i dio struke.

"Konzumenti bi znali što kupuju, kontrolirala bi se kvaliteta, a mi bismo imali mogućnost educirati konzumente o sigurnijoj upotrebi. Kokain se ionako koristi. Ovako bi bilo mnogo sigurnije", kaže vodeći psihijatar u Centru za ovisnosti Thilo Beck.

Pročitajte i ovo Policija u Pragu nakon pokolja Tragedija u Češkoj VIDEO U pokolju u Pragu ubijeno najmanje 14 osoba, izlaze novi šokantni detalji o napadaču: Prije masakra je ubio još nekoliko ljudi, među njima i bebu?

Švicarska je jedna od najbogatijih zemalja svijeta s jakom vladavinom prava. Pa ipak ni ona, ni slične njoj, nisu u stanju suzbiti krijumčarenje. Droga, za koju velik dio Švicaraca bogato plaća, proizvodi se u siromašnim zemljama.

Struci je, međutim, poznato i da svako ozakonjenje najčešće povećava konzumaciju. Inicijativi se protivi Gradsko vijeće.

Kokain je droga koja izaziva snažnu ovisnost i ostavlja mnoge posljedice. Predstavlja jak izazov za sustav srca i krvnih žila. Poslije konzumacije se razvija visok rizik od kardiovaskularnih incidenata.

Pročitajte i ovo Mira, sugovornica Reakcije Umirovljenicima stiže Plenkovićeva čestitka: "Da nas šokira ovako stare pred blagdane..."

Legalizirati ili barem dekriminalizirati teške droge, to je tema o kojoj se u političkim i stručnim forumima razgovara u sve više razvijenih kutaka svijeta.

Američka savezna država Oregon dozvoljava posjedovanje manje količine, kao i kanadska Britanska Kolumbija. U Europi još nijedna zemlja nije otišla tako daleko kao Švicarska.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene