Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan hrvatskih mučenika

'Mučenici su svi oni koji su bili proganjani zbog vjere'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko tisuća vjernika iz svih krajeva Hrvatske obilježilo u subotu Dan hrvatskih mučenika u Udbini, u Crkvi hrvatskih mučenika (CHM), a biskup sisački Vlado Košić predvodeći misno slavlje, u propovijedi je rekao da su hrvatski mučenici, uz one poznate - svece i blažene i oni neznani svjedoci vjere koje Crkva još nije prepoznala.

Mučenici su svi oni koji su bili proganjani zbog vjere, ali i oni koji su branili svoje obitelji i domovinu i stradavali za svoje ideale, slobodu i domoljublje, istaknuo je Vlado Košić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Badnjak u nedjelju Vjernici su u velikoj dvojbi ove godine, a često miješaju dvije stvari: "Postoji nepisano pravilo..." Slika nije dostupna Tisuće hodočasnika u Udbini Križnim putem počelo obilježavanje Dana hrvatskih mučenika

Uz tvrdnju da je hrvatski narod zavrijedio naziv 'predziđe kršćanstva', kakvo mu je dao papa Lav još 1519. godine, biskup Košić podsjetio je i na mučeništvo tijekom komunističkog režima te tijekom velikosrpske agresije. Tijekom Domovinskog rata, poginulo je 15 tisuća hrvatskih branitelja, ali njima treba pribrojati i dvije tisuće onih koji su nakon Domovinskog rata digli ruku na sebe, jer nisu bili zadovoljni odnosom službene Hrvatske prema njima.

U Domovinskom su ratu nad Hrvatima počinjeni genocid, kulturocid i urbanocid, a žrtve se ne broje samo mrtvima, nego i po srušenim crkvama, bolnicama, školama, domovima, tako da je ratna šteta više stotina milijardi američkih dolara, ustvrdio je Košić. Također i da je šteta počinjena i u našim dušama. Pa ipak, oni koji su odgovorni u našem društvu ne vidaju rane, nego svojim zanemarivanjem istine stavljaju sol na ranu i to nasilnim nametanjem takozvane normalizacije u Vukovaru i državi u cjelini, bez traženja ratne odštete od zemlje koja je počinila te zločine, naglasio je biskup Košić.

Prema njegovim riječima, dvadeseto je stoljeće bilo najkrvavije po ubijanju kršćana, a većina građana razvijene Europe, u kojima je kršćanstvo povijesna religija, ne znaju kakve su se krvave stvari događale u prošlom stoljeću i kakve im se događaju još i danas u Iraku, Siriji i drugdje. U dva tisućljeća postojanja kršćanstva zbog religije je pobijeno 70 milijuna kršćana, od čega 45 milijuna u dvadesetom stoljeću. Time su kršćani najproganjanija religijska skupina na svijetu, upozorio je Košić.

Dramatične su, dodao je, i trenutačne brojke - oko 160 tisuća kršćana godišnje biva ubijeno zbog svoje vjere u Isusa Krista, a između 200 i 250 milijuna njih je proganjano, a oko 400 milijuna živi pod redukcijama i osporavanjima vjerskih sloboda.

'Roditelji poginule djece nemaju ni za cvijet da im odnesu na grob'

Unatoč drastičnom padu broja kršćana u islamskim zemljama, dok broj muslimana u takozvanim kršćanskim zemljama vidljivo raste, kršćanska Europa ne prosvjeduje, rekao je Košić. Mučeništvo nije povezano s mržnjom prema drugačijem, već s ljubavi prema Bogu i drugom čovjeku, a čovjek-bomba koji ubija nedužne civile nije mučenik, nego zaluđeni fanatik, kazao je.

Kritizirao je 'razvijeni Zapad koji je odlučio biti dosljedan u indiferentnosti prema vlastitoj povijesnoj religiji' te je rekao kako se Europska unija odriče bilo kakvog spomena na kršćansku povijest. Košić je ustvrdio da imamo aktualno hrvatsko mučeništvo kojem je ime Vukovar te ustvrdio da 'nametanje ćirilice predstavlja rehabilitaciju zločinaca, nagrađivanje agresije i zadavanje dodatnog udarca nevinim žrtvama'. Danas je teško biti Hrvat i katolik i u Vukovaru i u Bosni i Hercegovini, dodao je.

Domaćin, biskup Mile Bogović zahvalio je članovima Komisije za hrvatski martirologij na popisivanju svih katoličkih i hrvatskih žrtava Drugog svjetskog rata i poraća. Izrazio je uvjerenje da će to biti primjer i drugima da popišu svoje žrtve kako bi se 'izbjeglo manipuliranje umanjivanjem ili umnažanjem broja žrtava' te dodao da je to način da 'istina istisne debele slojeve laži koje su dugo ubijale istinu o našoj prošlosti'. Vrijeme je da spašavamo povijest nakon višegodišnjeg iskrivljavanja. Uvijek je laž ubijanje istine, a kad je ugrožena istina, ugrožen je i čovjek, istaknuo je Bogović.

Među hodočasnicima su bili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor, general u mirovini Josip Lucić, politički vođa bosanskih Hrvata Dario Kordić koji je zbog ratnog zločina osuđen na haaškom sudu te mnoge druge osobe iz hrvatskog javnog života. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene