Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Civilne žrtve rata

'Roditelji poginule djece nemaju ni za cvijet da im odnesu na grob'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Slušamo samo obećanja kako god dođe koja vlada', tvrde roditelji djece poginule u Domovinskom ratu nezadovoljni svojim statusom i pravima.

Dvanaesti susret sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu - 'Mali križ - velika žrtva' - danas je održan u Slavonskom Brodu, a podno spomenika 'Djevojčica' u naselju Plavom polju položeni su vijenci i zapaljene svijeće za 402 poginule djece u srbijanskoj agresiji na Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Dvojica muškaraca poginula u slijetanju quadom u rijeku Bednju - 3 Tragedija Varaždinske Toplice nakon pogibije bratića zavijene u crno: "Alen je iza sebe ostavio zaručnicu, a Goran je živio s majkom"

Na prigodnom susretu ponovljeno je nezadovoljstvo civilnih ratnih stradalnika rješavanjem njihovih materijalnih prava.

'Slušamo samo obećanja kako god dođe koja vlada', istaknula je Zemina Jaroš iz Osječko-baranjske županije, koja je izgubila 14-godišnju kćer.

Ustvrdivši da su najgore prošli roditelji pojasnila je i kako ranjeni imaju još neku invalidninu, te dodala kako roditelji poginule djece nemaju ni za cvijet, koji bi im odnijeli na njihov grob".

Zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ rekla je kako se još uvijek radi točna evidencija civilnih žrtava, koja je preduvjet za donošenje Zakona o civilnim stradalnicima.

'Civilni ratni invalidi imaju određena prava iz zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata', rekla je Nađ dodavši kako ona nisu dostatna te da udruge smatraju kako sredstva nisu pravedno raspodijeljena.

Matić: 'Branitelji su u boljolj poziciji od drugih'

Istaknula je kako to treba biti pravednije te dodal kako će prema načelu pravednosti biti izrađen zakon o civilnim žrtvama.

Vjeruje kako će to biti krajem ove ili početkom sljedeće godine, jer sada je, kako kaže, pri kraju izradba zakona o spolno zlostavljanim osobama.

Nezadovoljstvo udruga izrazila je predsjednica Zajednice Udruga civilnih stradalnika iz Domovinskoga rata Julijana Rosandić. 'Mi smo stvarno žrtve, drugoga, trećega ili petog reda', rekla je.

Tvrdi kako im je prošle godine obećano da će zakon o civilnim stradalnicima biti u primjeni od siječnja 2015. godine.

'Nakon 22 godina ovo ne može biti zadovoljavajuće', rekla je Rosandić ocjenivši kako su ispred njih stalno neke kategorije.

Rosandić je upitala i zašto su civilne žrtve takav teret državi? (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene