Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Senzacionalno otkriće

U Turskoj pronađen grob sv. Vlaha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica turskih arheologa pronašli su memorijalni grob u gradu Sivasu (nekad Sebast) za koji se pretpostavlja da je grob dubrovačkoga zaštitnika sv. Vlaha koji je u Sebastu bio biskup.

Zamjenik gradonačelnika Sivasa Zekia Sarilara obavijestio je hrvatskoga veleposlanika u Ankari Gordana Bakotu o pretpostavci da je tijekom nedavnih arheoloških istraživanja u Sivasu pronađen i grob sv. Vlaha. Taj podatak objavljen je i u turskim novinama 'Turkish Daily News'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kao i za Novu godinu Dubrovnik očekuje 20.000 ljudi za blagdan svetog Vlaha Slika nije dostupna Slike na tjeralici Jeste li vidjeli Sanaderove Bukovce?

Veleposlanik Bakota izvijestio je dubrovačke gradske čelnike o tom otkriću. Tradicija slavljenja dubrovačkoga zaštitnika sv. Vlaha seže u godinu 971., kada je u noći s 2. na 3. veljače spriječio mletački napad na Dubrovnik.

Već iduće godine - 972. u Dubrovniku je održana prva festa u čast zaštitnika grada sv. Vlaha i slavi se sve do današnjih dana, a 3. veljače proglašen je i Danom grada Dubrovnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene