Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podaci Eurostata

U Švedskoj se sat rada plaća najviše, u Bugarskoj najmanje. A u Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S prosječnom cijenom radnog sata od 8,8 eura Hrvatska nije zauzela super poziciju. Prosječna cijena sata u EU od 23,7 eura skriva velike razlike među zemljama članicama.

Prosječna cijena rada po satu u zemljama EU kreće se od 3,7 eura do 40,1 eura. Riječ je o podacima za 2013. godinu kada su poslodavci  najmanje plaćali radni sat u Bugarskoj, a najviše u Švedskoj. Hrvatska je s prosječnom cijenom radnog sata od 8,8 eura zauzela mjesto pri dnu ljestvice. Od 2008. godine prosječna cijena radnog sata u Hrvatskoj pala je za 4 posto.

Pročitajte i ovo Rad trgovina i šoping-centara planirajte kupovinu Pogledajte koje su trgovine i šoping-centri otvoreni ove nedjelje Slika nije dostupna Broj radnih sati U EU najviše rade Grci, najmanje Nizozemci, a gdje su Hrvati?

Šegona će godinu dana plaćati za nerad: Koštat će nas 333.000 kuna?

U statistiku Eurostata uključena je plaća, ali i doprinosi radnika. Iz statistike su isključeni poljoprivreda i javna uprava, a prosječna cijena radnog sata u EU iznosila je 23,7 eura za cijelu EU, te 8,4 eura u eurozoni.

Najveće plaće imaju...

Međutim, prosjek prikriva značajne razlike među državama članicama EU. Osim u Bugarskoj (3,7 eura), najniža cijena rada zabilježena je u Rumunjskoj (4,6 eura), Litvi (6,2 eura) i Letoniji (6,3 eura). Osim navednih zemalja, ispod Hrvatske na ljestvici su još Mađarska, Poljska i Slovačka.

Kada su u pitanju zemlje u kojima su radnici najbolje plaćeni Švedsku (40,1 eura) slijede Danska, Belgija, Luskemburg i Francuska.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene