Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi iznenađeni

PLANULI U JEDNOM DANU Prodano svih 10.000 kućanskih uređaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani su u petak pokupovali svih 10.000 kućanskih uređaja najviše energetske učinkovitosti (A+++) koje je Fond za zaštitu okoliša sufinancirao s 800 kuna po uređaju.

Riječ je o drugom krugu akcije sufinanciranja kupnje hladnjaka, zamrzivača, perilica posuđa, perilica i sušilica rublja s oznakom A+++ za građane, za što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao osam milijuna kuna. Prvi krug održan je u lipnju i tada je 10.000 uređaja prodano za devet dana.

Pročitajte i ovo Žena ubacuje odjeću u perilicu rublja traži se zabrana Kako stati na kraj programiranom kvarenju kućanskih aparata? Povratak kulture popravljanja kućanskih aparata (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Povratak kulture popravljanja EU odlučio stati na kraj uređajima "programiranim" da se kvare, kao i triku proizvođača zbog kojeg smo prisiljeni kupovati nove aparate

Novac za sufinanciranje osiguran je trgovanjem emisijskim jedinicama čija je cijena na tržištu porasla i omogućila Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodatne prihode. Građani koji kupe A+++ uređaj, u roku od mjesec dana dobiju 800 kuna na svoj račun.

Navala građana na sufinancirane A+++ kućanske uređaje

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je u petak navečer za Hinu kako, iako su vidjeli da je interes građana velik, nisu očekivali da će svi uređaji biti kupljeni u jednom danu.

"Plusevi su doista višestruki", rekao je, dodajući da je plus kućanstvima ušteda na troškovima za energiju i vodu, a dva plusa za okoliš znače manju potrošnju energije i manju emisiju CO2. "Osim što u Hrvatskoj ove godine imamo 20.000 visoko energetski učinkovitih uređaja, jednako je važno da je znatno podignuta svijest o oznaci A+++. Nadam se kako će i u budućim kupnjama građani iskazati svoju ekološku osviještenost, a mi smo tu da im kroz informiranje i programe sufinanciranja olakšamo donošenje 'zelenih' odluka", istaknuo je ministar Zmajlović.

Da će druga akcija završiti mnogo brže nego prva, bilo je jasno već nešto prije 13 sati, do kada je prodano više od 5000 A+++ uređaja.

Na internetskim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bio je popis prodajnih mjesta s pregledom A+++ kućanskih uređaja, te brojač s podatcima o prodanim uređajima tijekom dana, koji je kupnju desettisućitog uređaja zabilježio u 19 sati i 42 minute.

Navedeni su i podaci da je time ušteđena eneregija ekvivalentna godišnjoj potrošnji 68,11 kućanstava i spriječena emisija 219.637 kilograma CO2. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene