Obavijesti Video Pretražite Navigacija
traži se zabrana

Kako stati na kraj programiranom kvarenju kućanskih aparata?

Žena ubacuje odjeću u perilicu rublja
Žena ubacuje odjeću u perilicu rublja DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Razbijanje televizora Razbijanje televizora Foto: DNEVNIK.hr Žena ubacuje odjeću u perilicu rublja Žena ubacuje odjeću u perilicu rublja Foto: DNEVNIK.hr Biljana Borzan Biljana Borzan Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija Galerija 1/4 >>
Perilice, hladnjaci i pećnice koje su kupovale starije generacije trajale su i po 30 godina. Danas, pokazala su testiranja, kućanski aparati najčešće se kvare čim prođe jamstvo. U Europskom parlamentu to žele promijeniti, što bi potrošačima uštedjelo i živce i novac.

Prvi testovi trajnosti uređaja na razini Unije pokazali su kako se prvo kvarenje događa odmah nakon isteka jamstva, odnosno u drugoj ili trećoj godini korištenja. Jamstva Europske unije većinom su dvije godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Zašto Vlada godinama ignorira ozbiljnu opasnost koja prijeti djeci? "Ljuta sam jer je trebalo nešto poduzeti još davno prije nego što se dogodio prvi smrtni slučaj u Hrvatskoj" Kućanski uređaji - 2 Odlična vijest za potrošače Uređaj vam se pokvario baš nakon isteka garancije? Uskoro će takve stvari rješavati - inspekcija

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan to želi promijeniti te produljiti rok trajanja uređajima. Traži da se zabrani programirano kvarenje uređaja.

"Na tržištu imate jako malo rezervnih dijelova. Često ih nema već nakon godinu-dvije od kupnje, a kad ih i ima, jako su skupi i ne isplati ih se ugrađivati.

U francuskom Le Mondeu prije nekoliko godina objavljenja je studija koja je pokazala da su perilice rublja programirane da se pokvare nakon 2000 pranja, televizori nakon 20.000 sati i slično", kaže Biljana Borzan, potpredsjednica Socijalista i demokrata u EP-u.

Već 15 godina Vedran popravlja kućanske aparate, a dnevno ima i do osam intervencija. Kaže da ljudi uvijek žele pokušati s popravkom.

"Neke stvari kad odu, tipa elektronike, onda je upitno koliko se isplati popravak jer je i aparat mnogo jeftiniji nego nekad. Aparati nisu više kvalitetni kao prije, štedi se na materijalima i ostalom", kaže Vedran

Francuska je, primjerice, zakonom zabranila programirano kvarenje. Uvela oznake popravljivosti i mjerač korištenja. Ako bi cijela Unija slijedila njezin primjer, poručuje Borzan, imali bismo i nova radna mjesta i uštedu za potrošače i zaštitu okoliša.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene