Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Guverner predstavio izvješće

Lovrinović: HNB nije ispunio svoje zadaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ni danas se u Saboru ne raspravlja o prijedlozima zakona. Sjednicu Sabora pratite uživo na Dnevnik.hr-u.

10:46 -  'HNB je Hrvatska narodna banka i ona prije svega treba biti u interesu hrvatskih građana i hrvatskog gospodarstva, a ne u interesu banaka koje su samo nominalno hrvatske a istinski, u vlasničkom smislu su strane', podsjetio je Ivo Jelušić iz SDP-a.

Pročitajte i ovo Pola godine suživota s eurom, ilustracija - 2 Kovanice bi napunile vlak Šest mjeseci s eurom: Je li jeftinije nešto što stoji 4 eura ili 30 kuna? Odgovori bi vas mogli iznenaditi Konferencija Dan hrvatskih financijskih institucija - 1 BEZ OPTIMIZMA Guverner HNB-a o cijenama: "Inflacija ubrzano usporava, ali njezino će smanjivanje potrajati"

Kaže da banke trebaju imati ravnopravan, partnerski odnos s gospodarstvom i građanima. 'Ne može jednima biti predobro, a drugima preloše', kazao je. Dodao je kako su od 2010. do 2014. banke imale veliku dobit dok su gospodarstvenici i građani grcali u dugovima. To, napominje, kratkoročno može biti dobro za one koji imaju novac, ali ne dugoročno. 'Propadanje građana, postaje problem banaka', napominje.

'Danas je u Saboru rasprava o HNB-u. Godinama smo čekali javno sučeljavanje sa spomenutom organizacijom, godinama smo čekali sučeljavanje, prvo sa Rohatinskim, a zatim sa Vujčićem. Godinama su vješto izbjegavali svako gostovanje u medijima ako nisu bili okruženi sa svojim ulizicama, godinama su beskrupulozno lagali narod i pokrivali sav bankarski kriminal u zemlji. Iako se danas raspravlja o radu HNB-a 2014. godine, nadam se da nisam jedini koji će im se tamo oduprijeti i da će gospodin Lovrinović, zajedno sa Živim zidom, jasno i glasno reći da je HNB leglo kriminala, korupcije i svega zla koje nam se događa već desetljećima' - Ivan Vilibor Sinčić

9:57 - Nakon što je guverner HNB-a Boris Vujčić saborskim zastupnicima predstavio izviješće HNB-a u 2014, Ivan Lovrinović iz Mosta napomenuo je kako činjenica da imamo deflaciju je činjenica da imamo nestabilnost cijena, a to znači da HNB nije ispunio svoje zadaće.

HNB za deflaciju, kaže Lovrinović, krivi cijenu nafte, ali to vrijedi i za druge zemlje, nadalje krive uvoz poljoprivrednih proizvoda. 'To ne može biti izgovor jer su te probleme imale i druge države', zaključuje Lovrinović.

'Ako se nastavi ovakav trend imat ćemo ovako visoku nezaposlenost, nestabilnost društva u kojem raste radikalnost', smatra Lovrinović.

'Ovo izvješće se ne može prihvatiti',  kazao je zastupnik Mosta dodajući da će Most glasati protiv izvješća HNB-a za 2014. godinu.

9:35 - Guverner HNB-a Boris Vujčić predstavlja izvješće.

9:23 - Hrvatski Sabor nastavlja sjednicu raspravom o izvješću Hrvatske narodne banke za 2014.

Hrvatski sabor u četvrtak nastavlja sjednicu raspravom o izvješću Hrvatske narodne banke za 2014., u kojoj je gospodarska aktivnost stagnirala na niskoj razini s kraja prethodne godine, što je rezultiralo padom realne aktivnosti od 0,4 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene