Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OTKRIVAMO

Karamarko ima pet posebnih savjetnika - tri na plaći od 8 tisuća kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na upit Nove TV Vlada je potvrdila da premijer Tihomir Orešković ima jednog savjetnika, Božo Petrov ni jednog, a Tomislav Karamarko 5 posebnih savjetnika.

Reporterka Dnevnika Nove TV, Tatjana Krajač, donosi informaciju o broju savjetnika i posebnih savjetnika premijera i njegovih potpredsjednika.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora? Ivan Malenica Afera Geodezija Malenica: ''Kövesi je poslala pismo, u njemu jedno ne spominje''

'Dobila sam službenu potvrdu podataka da je premijer Tihomir Orešković zasad angažirao jednog savjetnika i to za vanjsku politiku. Najavio je da će imati najmanje još jednog savjetnika.

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov zasad nema još ni jednog savjetnika ni posebnog savjetnika no najavio je da bi mogao angažirati možda dvojicu.

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko ima angažiranih pet posebnih savjetnika: za opće poslove, za ekonomiju i gospodarstvo, za društvene djelatnosti, za  poslove nacionalne sigurnosti te jednu posebnu savjetnicu ovlaštenu za obavljanje poslova predstojnika Ureda prvog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Od njih petero, troje prima plaću od 8 tisuća kuna, a dva posebna savjetnika rade volonterski - to su posebni savjetnik za društvene djelatnosti Damir Jugo te savjetnik za nacionalnu sigurnost Ivan Baketa. On je javnosti poznat i po tome što se njegova suradnja s Tomislavom Karamarkom proteže još iz vremena kada su njih dvojica zajedno osnivali tvrtku Soboli', izvijestila je Tatjana Krajač u Dnevniku Nove TV.

O savjetnicima ministara

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković dao je suglasnost za jednog posebnog savjetnika u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Kako se savjetnici biraju i koji im je status?
 
Posebni savjetnici imenuju se u skladu sa Zakonom o Vladi.
 
Savjetnici su državni službenici i angažiraju se sporazumom (iz sustava javne ili državne uprave)  ili javnim natječajem, sukladno Uredbi o Uredu Predsjednika Vlade Republike Hrvatske,  prema kojoj za obavljanje pojedinih poslova predsjednik Vlade imenuje savjetnike predsjednika Vlade i zamjenike savjetnika predsjednika Vlade koji imaju status državnog službenika.

Kako su, iz kojih sredstava i koliko plaćeni savjetnici?
 
Oni posebni savjetnici koji su na naknadi primaju po 8.000 kuna mjesečno u neto iznosu.
 
Savjetnik predsjednika Vlade prima plaću iz proračuna Ureda predsjednika Vlade.
 
Posebni savjetnici prvog potpredsjednika Vlade primaju naknadu iz proračuna Glavnog tajništva Vlade Republike Hrvatske.

Apsurdno: Sabor raspravlja o starim izvješćima

Dok se politički partneri - Domoljubna koalicija i Most, ne mogu dogovoriti, Sabor raspravlja o starim izvješćima. Ni jedan konkretan reformski prijedlog zakona u Sabor iz Vlade nije stigao u više od mjesec dana mandata.

Reporterka Tatjana Krajač osvrnula se na ovu situaciju i to posebno na pitanje do kada Sabor može ovako raditi bez konkretnih prijedloga iz Vlade.

'Možemo reći da se nalazimo u jednoj pomalo apsurdnoj situaciji u kojoj se zasada raspravljaju točke dnevnog reda koje se odnose na izvješća o radu raznih institucija i to uglavnom za 2014. godinu. Kada zastupnici to iscrpe, ako iz Vlade ne dođu konkretni prijedlozi zakona, na dnevnom redu ostaju čad tri SDP-ova prijedloga zakona i jedan Mostov. Treba reći i kako se Vlada za sada bavi isključivo proračunom, ali i kadroviranjem jer ekipa još uvijek nije potpuna. Uspjela sam doznati da premijer Tihomir Orešković još uvijek nije pozvao na razgovor Milijana Brkića koji je, kako tvrde u HDZ-u, njihov kandidat za ministra branitelja. Isto tako slušamo sve češće suprotstavljena mišljenja na relaciji Tomislava Karamarka i Bože Petrova. Mogli smo ih čuti i na relaciji nižerangiranih članova Vijeća za suradnju Mosta i Domoljubne koalicije. To Vijeće se nije sastalo već tri tjedna, a oni su zaduženi za kadroviranja', izvijestila je Tatjana Krajač.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene