Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GONG upozorava

'U promjene ustava moraju biti uključeni i građani'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga GONG zatražila je danas od svih saborskih zastupnika da napokon preuzmu odgovornost za osiguranje transparentnog procesa izrade nacrta promjena Ustava, da se promjene provedu po Ustavom propisanoj proceduri i da se o promjenama provede temeljita saborska i javna rasprava.

GONG je održao konferenciju za novinare pred zgradom Hrvatskog sabora uoči početka sjednice saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav koji bi trebao raspravljati o vladinu prijedlogu za izmjene Ustava. Smatraju da je za stabilnost ustavnog poretka vrlo opasna mogućnost da taj saborski Odbor mimo široke parlamentarne i javne rasprave po brzom postupku usvoji vladin prijedlog kao konačan nacrt i u tom ga obliku uputi u daljnju proceduru.

Pročitajte i ovo Gong upozorio na eventualne izborne nepravilnosti Zabilježili nepravilnost Mostarski HDZ pozivao građane da se registriraju u njihovim prostorijama, Gong upozorio: "Obavijestili smo Povjerenstvo" Gong objavio kartu na kojoj možete provjeriti kojoj izbornoj jedinici pripadate Frankenštajnska podjela Ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći

U promjenama ustava nužno slijediti proceduru

Današnja sjednica Odbora je posljednji trenutak da se dosadašnji netransparentan proces ustavnih promjena vrati u institucionalni kolosijek predviđen Ustavom, odnosno u Sabor, rekla je izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar. Traže stoga da se u promjenama Ustava slijedi procedura propisana Ustavom, provede šira javna rasprava i da promjene budu donesene širim konsenzusom.

Promjene Ustava nisu stvar pregovora između Vlade i opozicije, rekla je članica Vijeća GONG-a Marina Škrabalo, dodavši da je važno da građani budu uključeni u postupak izmjene Ustava. GONG traži da se izglasa odluka o pokretanju ustavnih promjena u svrhu izrade prijedloga nacrta promjene Ustava za koji će se zadužiti Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav u cjelini ili u tu svrhu osnovana radna skupina, tzv. ustavna komisija. Kako bi zastupnici i parlamentarne stranke ispunili svoju ustavnu zadaću GONG od njih očekuje da vladin prijedlog Nacrta tretiraju kao jedan od više jednako relevantnih prijedloga.

Očekuje se najmanje tromjesečna rasprava

Smatraju također da treba odmah pokrenuti najmanje tromjesečnu javnu raspravu koja će omogućiti podnošenje dodatnih prijedloga i da o svim aspektima izrade prijedloga nacrta treba kontinuirano izvještavati javnost. Član Vijeća GONG-a Nenad Zakošek rekao je kako se nazire da bi se mogao ponoviti obrazac ustavnih promjena koji se temelji na dogovoru velikih političkih stranaka i jednoj vrsti političke trgovine kojim će se razmjenom ustupaka utvrditi promjene. Smatramo da treba ozbiljno, temeljito i s dovoljno vremena provesti postupak ustavnih promjena, ustvrdio je Zakošek

>> 'Vlada ne pritišće sud već radi svoj posao'

Napomenuo je da je po Ustavu Sabor taj koji inicira i provodi promjenu. Sabor se tu doista može postaviti kao subjekt, no, dodao je Zakošek, to može biti puka formalnost, a da Vlada zapravo političkom trgovinom dogovara promjene. Da Vlada i vladajuća saborska većina izmjene Ustava smatraju formalnošću pokazuje to što je inicijativa prikupljanja prijedloga ustavnih promjena, koju je pokrenuo matični Odbor, zamrla bez rezultata dok je godinu kasnije Vlada izradila vlastiti prijedlog daleko od javnosti i mimo Sabora, kažu u GONG-u. Riječ je o vrlo širokom rasponu tema i poruka je nemojte zbrzati, nemojte to prije predsjedničkih izbora ili prije Božića sve zaključiti, daj te nam dovoljno vremena da raspravimo o tome", zaključio je Zakošek. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene